România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Industria românească s-a contractat cu 5%

© AP Photo / ROMPRESSidex Galați
Sidex Galați - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
România se transformă tot mai mult într-o piață de desfacere, pierzând tot mai mult din statutul de producător. În consecință, industria românească este într-un constant declin.
BUCUREȘTI, 14 sep -Sputnik. Producţia industrială a României a scăzut atât ca serie brută (-5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,1%), în primele şapte luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2022, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, rezultatele negative consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3%, ca serie brută.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2023, faţă de primele şapte luni din 2022, în marja scăderii cu 5,1% a producţiei industriale s-au înregistrat diminuări în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi în industria prelucrătoare (-4,4%). În schimb, industria extractivă a raportat o creştere de 3%, de la an la an.
Dinar sârbesc - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2023
Internațional
Serbia intră în luptă cu inflația
Datele INS relevă faptul că, în luna iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,1%, din cauza rezultatelor din industria prelucrătoare (-3,1%) şi industria extractivă (-0,4%). La polul opus se situează producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu un salt de 4,4%, de la o lună la alta.
De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,6% faţă de luna precedentă, datorită industriei prelucrătoare (+0,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,6%.
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,2%, ca urmare a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,3%) şi industriei prelucrătoare (-6%). Singura creştere a fost înregistrată de industria extractivă (+3,9%).
Fluxul de știri
0