Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sancțiunile lovesc în economiile lumii

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaШтаб-квартира ВТО в Женеве.
Штаб-квартира ВТО в Женеве. - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2023
Abonare
Organizația Mondială a Comerțului avertizează că sancțiunile economice impuse Rusiei din cauza conflictului din Ucraina vor avea un impact negativ asupra majorității economiilor lumii
BUCUREȘTI, 13 sep – Sputnik. Sancțiunile economice impuse Rusiei vor avea un impact negativ asupra majorității economiilor lumii, potrivit unui raport din 2023 al Organizației Mondiale a Comerțului.
OMC a remarcat că dificultățile din comerțul bilateral ar putea încetini creșterea PIB-ului în țările cu economii interconectate.
„Tensiunile comerciale dintre China și Statele Unite au dus la pierderi de bunăstare de 0,3% din PIB în China și 0,1% din PIB în Statele Unite. În mod similar, se estimează că sancțiunile economice impuse Federației Ruse ca răspuns la războiul din Ucraina va avea un impact negativ asupra majorității economiilor, Federația Rusă confruntându-se cu cea mai mare scădere a PIB-ului real”, se arată în document.
Organizația adaugă că tensiunile geopolitice afectează în mod obișnuit „doar câteva țări” care inițiază rupturi comerciale, în timp ce alte țări pot rămâne neutre sau se pot alătura unora dintre economiile respective.
Astfel, tensiunile dintre China și Statele Unite au dus la o creștere a ofertei de produse manufacturate din alte țări în curs de dezvoltare către America . De exemplu, din 2017 până în 2020 a existat o creștere cu 40% a exporturilor de mărfuri din Vietnam.
Organizația mai subliniază că o creștere bruscă a sancțiunilor unilaterale amenință viitorul economiei globale și ar putea duce la fragmentarea acesteia. OMC avertizează că „a merge prea departe ar fi contraproductiv”.
Fluxul de știri
0