Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Republica Moldova vrea să își decidă singură facturile

© Sputnik / OsmatescoВиктор Парликов
Виктор Парликов - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2023
Abonare
Republica Moldova plătește cât socotește ea din datoria către Gazprom. Aceasta este opinia ministrului Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, exprimată într-un interviu pentru presa din România.
BUCUREȘTI, 13 sep -Sputnik. Republica Moldova este dispusă să achite puţin peste 1% din datoria către Gazprom, în pofida pretenţiilor financiare ale companiei ruse. Autorităţile de la Chişinău recunosc doar 8,6 milioane de dolari din factura totală de 709 milioane de dolari calculată de furnizorul rus de gaze a declarat,într-un interviu acordat Agerpres, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.
De asemenea, acesta a susţinut că Republica Moldova ar putea solicita Gazprom despăgubiri pentru neonorarea contractului pe care l-a avut încheiat cu Moldovagaz, ca urmare a sistării unilaterale a livrărilor.
Pe de altă parte, el a vorbit despre rolul important pe care România ar putea să îl joace în privatizarea reţelelor şi operatorilor de energie din Republica Moldova şi a făcut referire şi la stocurile de gaze cu rol strategic pe care ţara sa le face în depozitele din România.
Totodată, el a făcut referire în interviu şi la obligaţiile pe care Guvernul de la Chişinău le are faţă de populaţia din Transnistria în cee ce priveşte asigurarea energiei.
Fluxul de știri
0