România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

În România se conturează un bloc politic pro-UE pentru a bloca ascensiunea naționaliștilor

© AP Photo / Vadim GhirdaParlamentul României. Camera Deputaților
Parlamentul României. Camera Deputaților - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2023
Abonare
Publicația Libertatea a dezvăluit că PSD și PNL vor să constituie un bloc anti-naționaliști pentru alegerile din 2024
BUCUREŞTI, 13 sep – Sputnik. PSD și PNL înaintează intens, în discuții confidențiale, pentru constituirea a ceea ce cele două partide numesc „Blocul democratic”, văzut în contrapondere la ascensiunea naționaliștilor, arată Libertatea.
Miza „Blocului democratic” o reprezintă câștigarea tuturor alegerilor din 2024 - europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Negocierile se desfășoară în format restrâns, iar ele sunt purtate din partea PNL doar de Nicolae Ciucă și Lucian Bode, secretarul general al partidului, în timp ce de la PSD, negociatorii sunt președintele Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu și prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.
Niciun prim-vicepreședinte PNL nu a fost chemat la negocieri, în condițiile în care unii lideri liberali și-au exprimat deja nemulțumirea față de o colaborare mai strânsă cu PSD pentru alegerile din 2024. Printre cei care se opun unei alianțe cu social-democrații sunt prim-vicepreședinții Dan Motreanu și Rareș Bogdan.
Termenul-limită pentru luarea unei decizii în privința modului în care vor candida cele două partide în 2024 este luna octombrie, au precizat surse din conducerea PNL și PSD pentru Libertatea. Negocierile se poartă de sus în jos. Prima funcție vizată: președintele României.
Potrivit mai multor vicepreședinți PNL, Nicolae Ciucă a primit mână liberă de la președintele Klaus Iohannis să demareze negocierile. Sunt două paliere pentru negociere: ce alegeri să fie comasate și dacă PNL și PSD să meargă pe liste comune la toate alegerile și să susțină un candidat comun la prezidențiale.
Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut voalat că există negocieri cu PNL pentru liste comune în 2024. „Toate lucrurile sunt deschise. Trebuie să vedem abordarea, mergem pe o coaliție, poate facem alianțe. Important este ca decizia politică să fie pe așteptările românilor și să transmiți încrederea în acel proiect politic, ce vrei, un program de țară, trebuie să îl explici românilor înainte. Alianțele, din punctul meu de vedere, nu trebuie să aibă la bază o decizie politică, ci un proiect care să-i privească pe români”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 2 septembrie, la finalul Consiliului Politic Național.
Fluxul de știri
0