Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Preşedintele Coreei de Nord îl va întâlni pe Putin în Rusia

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин встретился с лидером КНДР Ким Чен Ыном
Президент РФ В. Путин встретился с лидером КНДР Ким Чен Ыном - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
Abonare
Preşedintele nord-coreean, Kim Jong-un, intenționează să călătorească în Rusia și să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin în această lună.
BUCUREŞTI, 6 sept – Sputnik. Preşedintele nord-coreean, Kim Jong-un, intenționează să călătorească în Rusia și să se întâlnească cu președintele Vladimir Putin în această lună, a informat luni New York Times și Associated Press, citând oficiali din SUA și „aliați”.
Potrivit NYT, Kim intenționează să călătorească în orașul Vladivostok, din Rusia, pe coasta Pacificului, „probabil cu trenul blindat”, unde ambii lideri vor participa la Forumul Economic de Est (EEF), programat pentru 10-13 septembrie, Kim intenționând, de asemenea, să viziteze o bază navală rusească. Nici Moscova, nici Phenianul nu au comentat această chestiune, potrivit RT.
Kim, care părăsește rar țara și călătorește mai ales cu trenul, s-a întâlnit ultima dată cu Putin în Vladivostok în 2019.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a efectuat în iulie o vizită surpriză în Phenian, unde ministrul rus și Kim au participat la o paradă militară, marcând 70 de ani de la sfârșitul războiului din Coreea din 1950-1953. Ulterior, Şoigu a spus că Moscova este deschisă să organizeze exerciții comune cu Coreea de Nord. De asemenea, Şoigu a transmis „un mesaj personal” din partea lui Putin pentru Kim, potrivit Kremlinului.
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Турции Р. Эрдоганом - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Acordul privind cerealele: Ce s-a discutat la negocierile dintre Putin şi Erdogan
NYT a menționat surse susținând că preşedintele Kim intenționează să discute despre „posibilitatea de a furniza Rusiei mai multe arme pentru războiul din Ucraina și despre alte [proiecte de] cooperare militară”.
Raportul vine după ce SUA au afirmat anul trecut că Coreea de Nord ar trimite în secret obuze în Rusia. Afirmațiile au fost negate de Kremlin și mai târziu de Aleksandr Matsegora, ambasadorul Rusiei la Phenian.
Coreea de Nord a avertizat în mod constant că livrările de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA ar putea stârni „un război nuclear”. Phenianul a acuzat, în acelaşi timp, SUA că au orchestrat conflictul din Ucraina și impasul dintre NATO și Rusia.
Fluxul de știri
0