Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu şi cu John Kerry

© Photo : Guvernul RomânieiMarcel Ciolacu
Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Marcel Ciolacu va avea miercuri, la Palatul Victoria, întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu John Kerry, emisar special al președintelui SUA pentru climă, în contextul organizării la București a Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări (I3M).
Bruxelles, 6 sep – Sputnik. Marcel Ciolacu va avea miercuri, la ora 10.00, la Palatul Victoria, o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar de la ora 14.00, la Palatul Victoria, o întrevedere cu John Kerry, emisar special al președintelui SUA pentru climă, în contextul organizării la București a Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și a Forumului de Afaceri I3M, în perioada 6-7 septembrie 2023.
Premierul Ciolacu va mai avea întrevederi cu Sebastien Gros, director pentru Afaceri Guvernamentale Europa al companiei Apple, Michael Punke, vicepreședinte pentru politici publice globale al companiei Amazon, David N. Barnes, vicepreședinte pentru politica globală a forței de muncă al companiei IBM, John Hopkins, CEO al companiei NuScale Power, Raymonde Gagne, președinta Senatului Canadei, și Georgios Stassis, CEO al Public Power Corporation (PPC).
Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri I3M vor fi organizate în perioada 6-7 septembrie 2023, la București, România devenind astfel primul dintre statele Iniţiativei care găzduieşte pentru a doua oară aceste evenimente, după edițiile desfășurate în 2018.
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
România
Analiză: de ce vor ucrainienii să bage România în război cu Rusia
Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări – „Investing into a resilient tomorrow”, organizat de Guvernul României, sub înaltul patronaj al președintelui României, va avea loc joi, 7 septembrie, la Palatul Parlamentului și va reuni peste 1.000 de oameni de afaceri, decidenți guvernamentali, experți, reprezentați ai societății civile.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi gazda sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri, la care vor participa înalți oficiali: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări în 2024. Invitat special al Forumului de Afaceri este John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.
Sesiunea la nivel înalt va fi urmată de patru paneluri pe teme prioritare atât din perspectiva Uniunii Europene, cât și a relației transatlantice: energie, transporturi, digitalizare, investiții.
Scopul Forumului de Afaceri I3M este de a cataliza investițiile în infrastructură pe axa Nord-Sud și de a reconfigura relațiile de vecinătate din regiune.
România, ca stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, își concentrează principalele priorități strategice în domeniul energetic - cu accent pe tranziția verde și utilizarea hidrogenului ca sursă de energie regenerabilă -, dezvoltarea rețelelor de transport feroviar și rutier, precum și provocările viitoare în ceea ce privește digitalizarea în domeniul securității cibernetice și siguranța implementării inteligenței artificiale.
Dolari SUA - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Nu dai bani către SUA, eşti dat afară
Inițiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă și informală care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menționate - Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
La Forum vor participa și parteneri strategici care susțin Inițiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania și SUA, precum și invitați speciali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante.
Fluxul de știri
0