Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Avertisment cu privire la avioanele F16 deținute și de România

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaF-16
F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
F-16
Abonare
Armata belgiană a făcut azi un anunț care ar putea ridica semne de întrebare uriașe pentru cea română: nu va trimite avioanele F-16 din dotare ucrainenilor, pentru că acestea sunt prea vechi și ar pune în pericol viețile piloților
BUCUREŞTI, 5 sep - Sputnik. Belgia nu dă avioane F-16 Ucrainei pentru că ar fi sicrie zburătoare, dar cele românești sunt mai vechi, atrage atenția Inpolitics care arată că avioanele achiziționate de România de la norvegieni sunt la fel sau chiar mai vechi de cât cele belgiene. ”Oare viețile piloților români sunt mai puțin importante?”, se arată în analiza citată.
Comandamentul armatei belgiene consideră de neconceput ca avioanele F-16 belgiene să ajungă în Ucraina, dacă nu vor mai fi folosite în Belgia.
„Este același raționament ca și pentru medicamentele aproape expirate. Le mai trimiți în Africa? Dacă trimiți în Ucraina o aeronavă care nu mai este sigură, despre care știi că are crăpături în caroserie, poți pune în pericol viața unui pilot”, a declarat Frédéric Goetynck, șeful resurselor materiale ale armatei, într-un interviu pentru „Der Standard”.
Flota de F-16 belgiene s-a constituit începînd cu anii 80, ele fiind produse chiar de această țară, alături de Olanda singurele state europene producătoare. O parte din flotila belgiană de F-16 datează din anii 1982-83 (11 aparate), alta din 1984-85 (10 aparate), iar alta din 1988-91 (33 de aparate).
Spre comparație, avioanele F-16 norvegiene pe care le cumpără România au fost construite între 1982 și 1984 și, oricum, mai durează cîțiva ani de aici încolo pînă la livrarea completă.
Истребители F16 турецких и польских военно-воздушных сил во время саммита НАТО в Варшаве, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2023
România
Avioane F-16 în România pentru piloţii ucraineni
La vremea controversatei achiziții, multe voci spunînd că se cumpără tinichele ruginite, oficialii români au dat asigurări că respectivele avioane ar mai avea între 2.000 și 2.500 de ore de zbor. Foarte interesant, însă, nu au spus și cîte ore de zbor aveau la activ respectivele avioane. Presa occidentală consemna, însă, un aspect important: spre deosebire de avioanele luate de la portughezi, cele norvegiene fuseseră exploatate într-un mediu nordic mult mai dificil, o diferență, să zicem, ca între mașinile exploatate pe șosele și de pe drumuri de țară.
”Anunțul de azi al Belgiei ridică, deci, serios întrebarea cît de sigure pentru România ar fi niște F-16 norvegiene la fel de vechi ori chiar mai vechi decît cele belgiene, despre care aflăm acum că pot trimite la moarte piloți?”, se mai arată în articol.
Fluxul de știri
0