Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cancelarul austriac: Nu există nici o alternativă la gazul rusesc deocamdată

© Sputnik / STRINGERKarl Nehammer, Cancelarul federal al Republicii Austria
Karl Nehammer, Cancelarul federal al Republicii Austria - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2023
Abonare
Austria va continua să primească din Rusia cea mai mare parte a gazelor sale în următorii ani, a recunoscut cancelarul austriac Karl Nehammer.
BUCUREŞTI, 6 sept – Sputnik. Nehammer a adăugat că guvernul său a luat măsuri pentru a atenua efectele potențialei opriri a tranzitului de gaze prin Ucraina la sfârșitul anului 2024 și încearcă să diversifice furnizorii.
Într-un interviu acordat luni postului de radio din Austria ORF, Nehammer a afirmat că „gazul rusesc nu este mai ieftin decât oricare altul”. Totuşi, modul în care sistemul de conducte este stabilit în Europa a favorizat situaţia ca livrările de combustibil rusesc să domine piețele energetice în estul și centrul Europei timp de zeci de ani.
Potrivit cancelarului, Austria ar putea într-o zi să renunţe la gazele rusești, dar acest lucru este puțin probabil într-un termen scurt. Deocamdată, Viena va continua să cumpere combustibil din Rusia, întrucât prioritatea sa imediată este să treacă prin iarna viitoare fără a decide cine primește energie - gospodăriile sau industriile, a spus cancelarul, citat de RT.
Nehammer a subliniat că cel mai mare furnizor de gaze din Austria, OMV, are contracte semnate cu Gazprom până în 2040 și nu poate pur și simplu să le anuleze.
Cancelarul i-a asigurat pe ascultători că guvernul său a început să se pregătească pentru scenarii negative încă de anul trecut.
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Турции Р. Эрдоганом - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Acordul privind cerealele: Ce s-a discutat la negocierile dintre Putin şi Erdogan
„Pentru prima dată, am creat o rezervă strategică”, a menționat cancelarul. El a spus că o „cantitate mare” din acest gaz depozitat nu este de origine rusească și a explicat că Austria „a găsit noi modalități” de a face rost de combustibil, permițându-i să devină „mai independentă” faţă de gigantul energetic deținut majoritar de statul rus Gazprom.
Cancelarul a mai dezvăluit că Austria îşi extinde conductele care o conectează cu Germania și Italia, în speranța de a găsi surse alternative de gaz. Nehammer a menționat, de asemenea, Croația ca un alt partener în această privință.
În iulie, CEO-ul OMV, Alfred Stern, a declarat pentru Financial Times că OMV va continua să cumpere gaz rusesc, atât timp cât acest lucru este legal, în conformitate cu reglementările UE. El a avertizat, totodată, că introducerea restricțiilor asupra unor astfel de importuri va crește prețurile.
Acoperind aproximativ 30% din nevoile de gaz ale Austriei, OMV a fost printre primii care au acceptat să plătească în ruble pentru gazele rusești, în cadrul unui nou mecanism de decontare, pe care Moscova l-a introdus anul trecut ca fiind obligatoriu pentru „țările neprietenoase” care au impus sancțiuni Rusiei.
Stern a spus la vremea respectivă că renunţarea la gazele rusești este imposibilă pentru Austria și ar avea consecințe grave asupra economiei și securității energetice a țării.
Fluxul de știri
0