Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Decolonizarea Africii

© AP Photo / Themba HadebeПолицейский разгоняет демонстрантов на антимигрантском митинге в Претории, ЮАР
Полицейский разгоняет демонстрантов на антимигрантском митинге в Претории, ЮАР - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Abonare
Fost ofițer american de informații militare spune că procesul de decolonizare a Africii reprezintă o mare amenințare pentru Franța
Bruxelles, 5 sep – Sputnik. Procesul de decolonizare a Africii reprezintă o mare amenințare pentru Franța, a declarat fostul ofițer de informații al armatei americane Scott Ritter într-un interviu acordat canalului YouTube Gegenpol .
„Cred că regiunea se trezește. Locuitorii încep să înțeleagă: Mali, Burkina Faso, Guineea, Niger, Gabon sau altele vegetau în sărăcie și haos intern, în timp ce elitele politice și economice prosperau”, a spus el.
Potrivit lui Ritter, evenimentele din Gabon au devenit o manifestare a procesului de decolonizare din Africa, care a lovit în mod deosebit Franța, care a continuat să domine o parte din țările continentului în plan politic, economic și militar.
Mai mult, Gabon a fost o sursă franceză de uraniu și a dat Parisului independență față de Statele Unite în domeniul energiei nucleare, a subliniat expertul.
„Vor fi și repercusiuni politice, deoarece multe dintre elitele politice franceze și-au făcut avere profitând tot timpul de pe urma Africii. Deci vor fi repercusiuni”, a avertizat Ritter.
Ceea ce se întâmplă pe continentul african reprezintă o amenințare existențială pentru Franța, a rezumat fostul ofițer de informații.
Nigerul are rezerve bogate de uraniu de care depinde Parisul. Potrivit presei franceze, această țară africană reprezintă 15 până la 17 la sută din uraniul folosit pentru a genera electricitate în Franța. 1.500 și 1.000 de soldați francezi sunt acum staționați în Niger și, respectiv, în Ciad.
Fluxul de știri
0