România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

De ce nu mai cumpără bulgarii blindate Pirahna V produse în România

© AFP 2024 / THOMAS SAMSONMowag Piranha V
Mowag Piranha V - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Abonare
Întrucât, în anul 2022, Bucureștiul nu a răspuns prompt solicitărilor Sofiei care a vrut să cumpere, printr-un contract G2G blindate Piranha V produse în România, bulgarii au optat, în final, pentru blindate americane.
BUCUREȘTI, 5 sept – Sputnik. Mihai Rafiu, directorul general al Uzinei Mecanice București, care produce blindatele, a confirmat interesul partenerilor din regiune pentru exportul de Piranha V românesc.
Cu toate astea, conform unor surse militare, tranzacția dintre România și Bulgaria a căzut din cauza unor lacune legislative, iar partea bulgară nu a mai cumpărat cel mult 150 de blindate Piranha V fabricate la București, pentru care vecinii de la sud ar fi achitat peste 823 de milioane de dolari, scrie adevarul.ro.
Autoritățile de la Sofia au optat în final pentru vehicule blindate americane Stryker, iar Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a publicat un aviz prin care recomandă Congresului SUA să aprobe potențiala vânzare către Bulgaria a 183 de vehicule din gama Stryker, la un cost estimat la 1,5 miliarde de dolari.
Euro - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Motorul economic al UE s-a blocat
Blindatele Stryker au şi un preţ pe măsură, de peste 4,9 milioane de dolari. Au un blindaj de 14,5 milimetri şi ca armament principal pot fi dotate cu o mitralieră grea de 12,7 milimetri, un lansator de rachete ghidate antitanc, un aruncător de grenade de 44 de milimetri montat într-o turelă telecomandată, un tun de 30 de milimetri Mk44 Bushmaster II sau chiar cu un tun de 105 mm.
De asemenea, Stryker mai poate fi echipat pentru misiuni de recunoaştere, ca vehicule de comandă sau pentru evacuare medicală.
Fluxul de știri
0