Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Motorul economic al UE s-a blocat

Euro - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Abonare
Economia germană este într-o stare de „șoc” din cauza inflației și a lipsei cererii, spun analiștii.
BUCUREŞTI, 5 sept – Sputnik. Producția economică a Germaniei va scădea în acest an, pe fondul cererii slabe din străinătate, a ratelor dobânzilor în creștere și a unei crize energetice prelungite, a dezvăluit cea mai recentă prognoză a Institutului Economic German (IW).
Economia se află într-o stare de „șoc”, potrivit IW, afacerile fiind în special afectate de incertitudinile în plan geopolitic, care decurg din conflictul din Ucraina. Companiile și industriile germane vor „simți cu atât mai puternic impactul problemelor globale” în acest an din cauza deficienţei și a creșterii prețurilor la materiile prime și energie, au avertizat economiștii în raport, citat de RT.
Comerțul global lent și cererea slabă vor duce la un produs intern brut mai mic decât se aștepta în cea mai mare economie a UE. Se estimează că va scădea cu aproape 0,5% față de anul trecut, în timp ce șomajul va ajunge la 5,5%, se mai arată în raport.
Inflația a rămas ridicată de la începutul anului și este posibil să se mențină în jurul valorii de 6,5%, ceea ce va afecta cheltuielile de consum.
„Guvernul trebuie să ia măsuri urgente pentru a pune capăt acestei recesiuni economice”, a spus șeful Unității pentru cercetarea macroeconomică și a ciclului de afaceri din cadrul IW, profesorul Michael Gromling.
„Scăderea poverii fiscale și sprijinul atractiv și eliberat de birocrație pentru inovaţie și investiții ar ajuta companiile să facă față mai uşor șocurilor actuale”, a adăugat acesta.
Economia în Germania a suferit în urma înăspririi fiscale, precum creșterea costurilor de producție și ratele mari ale dobânzilor. Investițiile au devenit mai puțin atractive pentru companii, sectorul construcțiilor fiind cel mai grav afectat, arată datele. Se aşteaptă ca investițiile în construcția de locuințe să scadă cu 3% în acest an.
Fluxul de știri
0