Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Criza lovește Europa: România va fi afectată

© Sputnik / Aleksej Danitjev / Accesați arhiva multimediaUtsikt över Wien
Utsikt över Wien - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Abonare
Criza de spații de locuit își face tot mai mult simțită prezentța în Europa, acolo unde creșterea rapidă a chiriilor ar putea duce la o creștere rapidă a inegalității. Cum se manifestă acest lucru în România.
BUCUREȘTI, 5 sept – Sputnik. După pandemie, chiriile au început să fie tot mai scumpe în Europa.
În cazul în care guvernele nu vor lua măsuri, în special pe partea de ofertă, ele riscă să asiste la o creştere dramatică a inegalităţii, deoarece persoanele care nu îşi permit să cumpere o locuinţă vor fi obligate să aloce o parte mai mare din veniturile lor pentru spaţiile de locuit.
Criza de spaţii de locuit este una acută în Amsterdam, pentru că acest oraş a devenit un magnet pentru străini, cu 18.000 de noi veniţi care s-au mutat în acest oraş cu aproximativ 882.000 de locuitori în 2022. Edilii din Amsterdam spun că această creştere extremă a populaţiei a creat o criză de aproximativ 200.000 de spaţii de locuit.
În multe oraşe din Europa de Est, criza de spaţii de locuit şi creşterea chiriilor sunt agravate de afluxul de refugiaţi ucraineni. Potrivit datelor Eurostat, chiriile din Estonia au crescut cu 22% în 2022.
Euro - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Motorul economic al UE s-a blocat
Nici România nu este ferită de probleme, deoarece prețurile la chirii sunt și aici în creștere.
La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se înregistrează în luna august o tendință de scădere a numărului garsonierelor disponibile pentru închiriere comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Dacă în august 2022 acestea reprezentau 19% din oferta totală, acum procentul a scăzut la 16%. Persoanele aflate în căutarea unei chirii au de ales, în momentul de față, între 4.233 de astfel de locuințe. Există posibilitatea ca această tendință să se accentueze pe plan local odată cu apropierea noului an universitar, scrie flux24.ro.
Fluxul de știri
0