Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Beneficiile sunt mai valoroase decât democrația. Europa extinde comerțul cu Rusia

© Sputnik / Denis Abramov / Accesați arhiva multimediaПроизводство удобрений на предприятии "Алмаз удобрения" в Ставропольском крае
Производство удобрений на предприятии Алмаз удобрения в Ставропольском крае - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Abonare
Nevoia de substanțe chimice atât în ​​Rusia, cât și în întreaga lume crește cu 10-20% de la an la an. Potrivit experților, datorită succesului complexului agroindustrial, consumul va crește cu 10-15% pe an.
Analiză de Nadejda Karapina, pentru RIA Novosti
Germania a crescut achizițiile de îngrășăminte cu azot rusești cu 334%
Germania a crescut achizițiile de îngrășăminte rusești cu 334%. Producția proprie a devenit prea scumpă, iar Berlinul, încercând să scape de dependența de gaz rusesc, a căzut într-una nouă. Oficialii sunt nemulțumiți de acest lucru și cer interzicerea importurilor. Să ne așteptăm la noi sancțiuni – aflăm în materialul RIA Novosti.

Nu este gaz

Embargoul asupra gazelor a afectat toate ramurile industriei europene. În special, în UE, producția de substanțe chimice a crescut de multe ori în preț. Astfel, în Germania, costurile au crescut cu 150%, scrie Bild. Prin urmare, este nevoie de sporit achizițiile din Rusia.
Din iulie trecut până în iunie anul acesta, Berlinul a crescut importurile de îngrășăminte cu azot cu 334%. În timpul sezonului, ponderea produsului autohton în volumul total a crescut de la 5,6% la 18% (de la 38,5 la 167 mii tone în termeni fizici), a calculat Asociația Germană a Industriei Agricole. Și Uniunea Europeană în ansamblu a importat de cinci ori mai mult decât cu un an în urmă.
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Турции Р. Эрдоганом - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Acordul privind cerealele: Ce s-a discutat la negocierile dintre Putin şi Erdogan
Berliner Zeitung (BZ) sugerează că volumele vor continua să crească, deoarece sancțiunile nu se aplică îngrășămintelor. Totuși, un astfel de salt îi face nervoși pe „luptătorii pentru independență”. Martin May, directorul general al Asociației Agricole, a remarcat că până la 90% din costurile producției de substanțe chimice cad pe combustibilul albastru. Și, în ciuda tuturor încercărilor de a abandona resursele energetice rusești, Germania continuă să plătească pentru ele - doar într-o formă diferită.
Bild relatează că industriașii germani nu pot concura și dau faliment. Cel mai mare grup chimic BASF a anunțat deja închiderea fabricii de amoniac din Ludwigshafen. Un alt gigant amenințat este SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH (SKWP), care are aproximativ zece mii de angajați. Fabrica, „supraviețuind celui de-al Doilea Război Mondial, exproprierii sovietice, vremurilor RDG”, riscă să înceteze activitatea din cauza politicii miope a UE, notează publicația citată. Cu toate acestea, autorii nu critică deloc respingerea gazelor ieftine, ci faptul că guvernul nu a interzis „îngrășămintele sângeroase”.

O altă cale nu există

Miniștrii Economiei și primarii din anumite regiuni cer guvernului acțiuni decisive. Se presupune că Rusia stabilește prețurile interne la gaze la propria discreție și astfel inundă piața cu îngrășăminte ieftine. Acest lucru obligă întreprinderile europene să reducă cel puțin producția. Până acum, însă, contestațiile nu au avut niciun efect.
Experții notează că Europa nu are alternative. Criza producției a început anul trecut, iar evenimentele actuale sunt doar consecințe pe termen lung.
Structura pieței nu implică controlul asupra veniturilor întreprinderilor, astfel încât industriile încearcă să compenseze pierderile în detrimentul reciproc. "Producătorilor de îngrășăminte minerale nu le-a fost mai ușor după scăderea prețurilor la gaze în acest an, companiile energetice continuă să-l vândă la ritmurile ridicate din lunile precedente. Ei obțin mai multe profituri, iar fabricile chimice sunt la un pas de supraviețuire", explică expertul industrial independent Leonid Khazanov.
Interzicerea îngrășămintelor rusești în astfel de condiții va pune capăt agriculturii țării. Fermierii nu le vor putea cumpăra la tarife mari, vor începe să piardă recolte sau să dea faliment. În același timp, Rusia este un furnizor de încredere de îngrășăminte, este interesată de o cooperare pe termen lung și este capabilă să lucreze în condiții reciproc avantajoase, spune Dmitri Tarasov, șeful laboratorului Tehnologii digitale în logistică la Universitatea Financiară din subordinea Guvernului Rusiei. Cu toate acestea, în opinia sa, introducerea unui nou embargo este foarte probabil. Desigur, acest lucru va da o lovitură economiilor țărilor UE, dar deciziile politizate ilogic nu sunt noi pentru ele.

Nu vă faceți griji pentru noi

Cu toate acestea, chiar și cu o astfel de dezvoltare a evenimentelor, producătorii ruși nu vor avea de suferit, sunt siguri analiștii. „Ei se reorientează către noi parteneri, inclusiv țările în curs de dezvoltare care nu au o industrie a gazelor și petrochimice și au nevoie de un produs finit”, a spus Tarasov. Aceasta include statele din Asia, Africa și America Latină.
Dolari SUA - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Nu dai bani către SUA, eşti dat afară
Profesor asociat al Departamentului de Economie al Universității Economice Ruse, Alexander Timofeev, își amintește că substanțele chimice autohtone sunt vândute în peste o sută de țări. Ponderea carbamidei din Rusia în exporturile mondiale este de 12%, clorura de potasiu este de 20%. Liderii din industrie EuroChem, PhosAgro și Acron aplică cele mai recente strategii de dezvoltare și digitalizarea proceselor. PhosAgro a demonstrat că aceste corporații sunt capabile să facă super profituri. Peste trei sau patru ani, ei plănuiesc să crească producția la 35-37 de milioane de tone”, adaugă expertul.
Un raport al ONU arată o creștere cu 70% a exporturilor de îngrășăminte din Rusia. India, Turcia și Vietnam rămân principalii cumpărători. Brazilia a devenit cel mai mare importator, iar acum Uniunea Africană lucrează la extinderea livrărilor.
Timp de 15 ani, industria și-a dublat producția. Se planifică a fi investite peste două trilioane de ruble în cinci ani. „Acest lucru va dubla cifra de afaceri și profitul”, notează Timofeev. Acum, companiile autohtone reprezintă șase până la șapte la sută din cifra de afaceri mondială și se află pe locul doi după China. Nevoia de substanțe chimice atât în ​​Rusia, cât și în întreaga lume crește cu 10-20% de la an la an. Potrivit experților, datorită succesului complexului agroindustrial, consumul va crește cu 10-15% pe an. Prin urmare, nici măcar pierderea potențială a pieței europene nu va afecta în niciun fel producția.
Fluxul de știri
0