Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Băncile chinezeşti îşi cresc semnificativ cota de piață în Rusia

© Sputnik / Vladimir TrefilovФлаги КНР и РФ рукопожатие
Флаги КНР и РФ рукопожатие - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Abonare
Cota Chinei în sectorul bancar rusesc a crescut de patru ori în cele 14 luni până în martie 2023, în timp ce instituțiile occidentale și-au retras operațiunile din Rusia.
BUCUREŞTI, 4 sept – Sputnik. Cota Chinei în sectorul bancar rusesc a crescut de patru ori în cele 14 luni până în martie 2023, în timp ce instituțiile occidentale și-au retras operațiunile din Rusia, a raportat Financial Times duminică, citând date ale Școlii de Economie din Kiev.
Potrivit ziarului, Banca Industrială și Comercială din China, Banca Chinei, Banca pentru Construcții și Banca Agricolă din China și-au sporit cota combinată în Rusia de la 2,2 miliarde de dolari la 9,7 miliarde de dolari în perioada menţionată, conform datelor, citate de RT.
În același timp, proporția totală a activelor bancare ruseşti deținute de creditorii străini s-a redus de la 6,2% la 4,9% în cele 14 luni până în martie.
Potrivit raportului, măsurile celor patru bănci chinezeşti, care sunt printre cele mai mari din țară, fac parte din eforturile Beijingului de a promova renminbi pe piața financiară globală.
Rubla – moneta națională a Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2023
Internațional
Banca londoneză Barclays actualizează prognoza privind creșterea PIB-ului Rusiei
Raportul a menționat că, înainte de începerea operațiunii militare în Ucraina, moneda chinezească a reprezentat mai puțin de 1% din plățile de export din Rusia, în timp ce peste 60% erau efectuate în ceea ce Moscova caracterizează acum ca fiind „monede toxice”, cum sunt dolarul și euro. De atunci, ponderea monedelor occidentale a scăzut la mai puțin de jumătate din plățile la export, în timp ce cota renminbi a crescut constant.
Rusia a sporit utilizarea monedelor alternative în tranzacții încă de anul trecut. Președintele Vladimir Putin a sugerat ca yuanul chinezesc să fie utilizat pe scară mai largă, nu numai în comerțul cu China, dar și în tranzacțiile Rusiei cu țările din Africa și America Latină. Ultimele date de la Banca Rusiei arată că yuanul a devenit un jucător major în comerțul exterior al Rusiei.
Fluxul de știri
0