Serbia va găzdui un congres pentru a afla despre beneficiile apartenenței la BRICS
© SputnikBRICS summit
© Sputnik
Abonare
„Mișcarea socialiștilor” din Serbia va organiza un congres pentru a afla despre beneficiile BRICS
„Mișcarea socialiștilor” din Serbia, care a inițiat examinarea rezoluției privind BRICS de către Parlament, intenționează să organizeze un congres în toamnă cu participarea experților sârbi și a reprezentanților țărilor membre pentru a se familiariza cu condițiile și beneficiile aderării în organizație, a declarat pentru RIA Novosti vicepreședintele mișcării Boyan Torbica.
Pe 28 august, „Mișcarea Socialiștilor” a înaintat un proiect de rezoluție Adunării (parlamentului) Serbiei pentru a fi examinat cu privire la necesitatea deschiderii unui dialog public larg conform căreia „calea europeană a Serbiei are o alternativă clară, concretizată în procesul de aderare la organizație BRICS.” Este de așteptat ca comisia competentă a Adunării să înceapă examinarea documentului pe 20 septembrie.
„Suntem un partener de coaliție al Partidului Progresist Sârb (de guvernământ - n.red.). Acesta este unul dintre pașii programului nostru, pe care noi, Mișcarea Socialistă, l-am promovat încă de la înființare. Doi piloni ai politicii noastre sunt sprijinirea pentru Lumea Sârbă și cooperarea cu organizații precum BRICS”, a declarat vicepreședintele mișcării.
„Liderul nostru (șeful Agenției de Securitate și Informații, BIA – n.red.) Alexander Vulin a sugerat întotdeauna ca cetățenii Serbiei să meargă în cele din urmă la un referendum și să spună: știm ce este UE , ce este BRICS, vrem să fim de aceea, cooperăm cu Institutul pentru Dialog Strategic Public, sperăm că vom aduna intelectuali și specialiști din Serbia și la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie vom organiza un congres cu participanți din țările BRICS pe tema „Lumea la o lună după summitul BRICS”, a spus Torbitsa.
Potrivit acestuia, publicul sârb nu este suficient de informat despre ceea ce sunt cu adevărat BRICS-urile, în afară de rapoartele din mass-media care se concentrează mai mult pe integrarea europeană.
„Am scris o rezoluție prin care propune să recunoaștem că drumul european a ajuns într-o fundătură, ceea ce este evident. De 20 de ani Serbia și cetățenii săi au fost înșelați că pot deveni parte a UE, dar vedem că nu, nici măcar un stat nu s-a alăturat de 10 ani. La ultimul summit s-a spus că UE ar trebui să se pregătească pentru admiterea de noi membri abia până în 2030”, a spus deputatul Adunării.
„Există o alternativă care devine din ce în ce mai puternică și acum acesta este cel mai relevant proces economic și politic - aderarea la BRICS. În componența sa, țările care au fost în mod tradițional prieteni cu Iugoslavia și Serbia, nici una dintre țările fondatoare ale BRICS nu a recunoscut independența Kosovo , nici unul, niciunul dintre ei nu a șantajat autoritățile Serbiei și cetățenii săi. Niciunul dintre ei nu a cerut o parte a teritoriului Serbiei și extrădarea eroilor sârbi care au apărat poporul în timpul războaielor din anii '90", sublinia Torbitsa.
Potrivit conducerii Mișcării Socialiștilor, a venit momentul ca publicul sârb să învețe de la specialiști ce este BRICS, care sunt șansele Belgradului de a adera, care sunt dezavantajele și avantajele organizației.
„Impingerea Serbiei în UE împotriva voinței unei mari părți a cetățenilor nu a adus rezultate. Nu sunt sigur că în acest moment mai mult de 20% dintre cetățeni susțin integrarea europeană. Trebuie să fie informați ce este BRICS, ce oferă și ce putem obține, ce este Noua Banca de Dezvoltare (New Development Bank), dacă BRICS reprezintă o monedă unică, dacă această monedă va fi nouă, dacă va exista dedolarizare și, cel mai important, dacă BRICS va garantează membrilor săi și țărilor partenere că nu vor fi impuse sancțiuni”, a precizat deputatul Adunării.
El a amintit că măsurile restrictive ale Occidentului, îndreptate acum împotriva Federației Ruse , au fost resimțite pe deplin de cetățenii Serbiei după prăbușirea Iugoslaviei, iar cetățenii Cubei suferă sancțiuni de 70 de ani și „nu mai dorim oricine să fie limitat din punct de vedere economic și politic în acest fel”.