Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mii de sârbi demonstrează împotriva punerii sub acuzare a lui Milorad Dodik

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2023
Abonare
Câteva mii de sârbi bosniaci au blocat vineri pentru scurt timp circulația pe principalele drumuri dintre cele două entități ale țării pentru a protesta față de recenta punere sub acuzare a liderului lor politic, Milorad Dodik
BRUXELLES, 3 sep – Sputnik. Președintele Republicii Srpska (RS, entitatea sârbă din Bosnia), M. Dodik, în vârstă de 64 de ani, a fost acuzat de procuratura centrală a țării că nu a respectat deciziile Înaltului Reprezentant Internațional în Bosnia, o infracțiune pasibilă de închisoare de la șase luni la cinci ani.
Anunțată la 11 august, acuzația, care îl vizează și pe directorul Monitorului Oficial al entității sârbe, Milos Lukic, nu a fost încă validată de Curtea de Stat.
„Aceasta este ultima linie roșie pentru RS. Ne vom proteja proprietățile și instituțiile, pentru că, dacă ne vor fi luate, nu vom mai exista. RS este sacră și o vom apăra”, a declarat pentru AFP Anja Ljubojevic, vicepreședinta parlamentului entității sârbe, care a participat la mitingul a câteva sute de persoane în suburbiile din Sarajevo.
În cadrul procesiunii, manifestanții au suprapus un portret al lui Dodik, un altul cu efigia președintelui rus Vladimir Putin și steaguri ale entității sârbe și ale Rusiei.
Sub sloganul „Frontiera există”, au fost organizate simultan demonstrații în regiunea Tuzla și Doboj (nord), Nevesinje (sud-est) și Sarajevo, care au reunit câteva mii de persoane, potrivit presei sârbe.
De la sfârșitul conflictului intercomunitar, Bosnia a fost împărțită în două entități, una sârbă (Republika Srpska, RS) și una croato-bosniacă, legate între ele de un guvern central slab.
Peter Szijjarto - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2023
Internațional
Cum sunt vânaţi politicienii conservatori din întreaga lume
La scurt timp după ce a fost anunțată punerea sa sub acuzare, Milorad Dodik a denunțat ceea ce el a numit "persecuție politică" din partea ambasadorului SUA în Bosnia.
În iunie, el a îndemnat parlamentul entității sârbe să adopte două legi care interzic punerea în aplicare în RS a deciziilor Curții Constituționale a țării și ale Înaltului Reprezentant Internațional, care are puterea discreționară de a anula sau impune legi și de a demite reprezentanți aleși.
În pofida anulării imediate a acestor două texte de către Înaltul Reprezentant, diplomatul german Christian Schmidt, ele au fost promulgate de Milorad Dodik.
Fluxul de știri
0