Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețurile la energie în UE, în creştere accentuată după renunţarea la livrările din Rusia

© Pixabay / PexelsЛампочка
Лампочка - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2023
Abonare
Facturile la energia electrică ale gospodăriilor au crescut accentuat după ce țările occidentale au abandonat în mare măsură livrările ruseşti de petrol, gaze naturale și cărbune.
BUCUREŞTI, 2 sept – Sputnik. Prețurile la energie în UE au crescut, ducând la perspectiva unor facturi mai mari ale gospodăriilor, în contextul în care blocul se pregătește pentru o nouă iarnă cu livrări drastic reduse de gaze naturale rusești.
Costul energiei electrice în Italia a urcat cu aproape 30% în săptămâna 21 august - 27 august, ajungând la 138 € pe megawatt oră (MWh), potrivit datelor citate de RT.
Potrivit estimărilor grupului de cercetare Nomisma Energia, începând cu 1 octombrie, familiile italiene s-ar putea confrunta cu o majorare de 7% până la 10% a facturilor lor de energie electrică. Acesta a menționat creșterea prețurilor la gaze ca fiind cauza majoră, având în vedere că Italia este una dintre ţările cele mai dependente de gaze naturale din UE.
Președintele Nomisma Energia, Davide Tabarelli, a avertizat marți că, „dacă prețurile rămân la aceste niveluri, este inevitabil să fie reflectate într-o creștere a facturilor viitoare la energia electrică”.
Микрочип компьютерной схемы - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Internațional
SUA face mutări în războiul IT
Potrivit lui Tabarelli, citat de Italia 24 Press News, „proiecțiile pentru iarna viitoare indică faptul că prețurile la nivel internațional vor fi cu 40% mai mari decât cele actuale și, dacă se va ajunge aici, tarifele pentru gaze la iarnă ar putea fi cu 20% mai mari decât nivelurile actuale.”
Şi în alte zone ale UE, costurile energetice au continuat să crească, prețul mediu la energia electrică en-gros în Estonia urcând vertiginos cu 93%, până la 153,39 euro pe MWh în ultima săptămână. Atât în Letonia, cât și în Lituania preţurile au crescut cu 23%, până la 142,58 euro pe MWh.
Prețurile la energia electrică în UE au crescut anul trecut în urma deciziei blocului de a restricționa puternic livrările de petrol și gaze rusești și de a interzice complet aprovizionarea cu cărbune, ca parte a politicii sale de sancțiuni.
Franța, care a fost altă dată un exportator net de energie în UE, a trebuit să se bazeze semnificativ pe importurile de energie electrică din țările vecine în iarna trecută. Multe dintre centralele sale nucleare, care au reprezentat 70% din producția de energie electrică a țării, au fost închise pentru mentenanţă. Luni, Parisul a extins permisiunea pentru companiile generatoare de energie de a arde mai mult cărbune în lunile următoare, pentru a preveni deficiențele în această iarnă.
Fluxul de știri
0