Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia cere despăgubiri Germaniei

© Sputnik / Alieksiej Witwickij / Accesați arhiva multimediapremierul polonez Mateusz Morawiecki
premierul polonez Mateusz Morawiecki  - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2023
premierul polonez Mateusz Morawiecki
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Polonia își reafirmă solicitarea de despăgubiri de război către Germania, în timpul comemorării a 84 de ani de la invazia nazistă
Bruxelles, 1 sep – Sputnik. Preşedintele polonez Andrzej Duda şi mai mulţi membri ai guvernului de la Varşovia au comemorat vineri împlinirea a 84 de ani de la atacul nazist asupra Poloniei care a declanşat al Doilea Război Mondial şi au cerut din nou reparaţii de război Germaniei.
Dimineaţă la ora locală 04:45, ora la care trupele naziste au pătruns pe teritoriul polonez prin peninsula Westerplatte, preşedintele Duda a condus o ceremonie la care au sunat sirenele de raid aerian, a fost înălţat drapelul polonez şi a fost intonat imnul Poloniei.
În oraşul din apropiere Wielun, unde un spital a fost prima ţintă a unui bombardament german asupra Poloniei, premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut un discurs în care a spus că "încă nu au fost depăşite" consecinţele invaziei germane şi că din cauza "timpului furat şi al celor cinci decenii pierdute (...) nimic nu este aşa cum ar fi trebuit să fie".
El a insistat că, deşi "Polonia şi Germania sunt astăzi partenere în UE, pentru a avea relaţii normale în viitor trebuie închis acest capitol negru", întrucât "omagiile nu sunt suficiente" şi "este de asemenea nevoie de reparaţii, pe care le cerem neobosit". "Cerem nu doar comemorare, cerem adevăr, justiţie şi compensaţii", a adăugat premierul polonez.
Ursula von der Leyen și Charles Michel - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2023
Internațional
UE contra statelor suverane
De partea sa, ministrul-consilier al ambasadei germane în Polonia, Robert Rohde, adjunct al ambasadorului, a spus în intevenţia sa la ceremonie că "încă şi astăzi sunt dificil de găsit cuvintele potrivite pentru a descrie actele monstruoase comise împotriva Poloniei" în al Doilea Război Mondial.
După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei în septembrie anul trecut să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.
Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război.
Însă conform Varşoviei, acel acord semnat de guvernul comunist polonez este nul din punct de vedere juridic.
Fluxul de știri
0