Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Încă un seism geopolitic în Africa: Gabonul schimbă direcția

© Photo : MAHMUD TURKIAMuncitori migranți din Africa
Muncitori migranți din Africa - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2023
Abonare
Lovitură de stat și în Gabon. Armata a menționat că a preluat controlul și a anulat alegerile prezidențiale ce fuseseră câștigate de către președintele în exercițiu.
BUCUREȘTI, 30 aug -Sputnik. Africa se schimbă în viteză. Lovitura de stat din Gabon este încă o mișcare politică care arată schimbările radicale, de seism geopolitic, ce caracterizează continentul african în ultima vreme.
Ofiţeri ai armatei au apărut la televiziunea națională din Gabon și au anunțat anularea alegerilor ce au avut loc în cursul zilei de sâmbătă, dar și preluarea controlului de către armată asupra țării.
Președintele Ali Bongo câștigase un al treilea mandat în alegerile prezidențiale cu 64,27% din voturi, a anunțat miercuri Centrul electoral din Gabon. Alegerile generale sunt denunțate de către opoziție ca fiind frauduloase.
După ce am observat „o guvernare iresponsabilă, imprevizibilă, care duce la o deteriorare continuă a coeziunii sociale, care riscă să ducă țara în haos (…) am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”, a declarat unul dintre soldați, vorbind în numele unui „Comitet pentru tranziție și restaurarea instituțiilor”. Ei au anunțat, de asemenea, că frontierele au fost „închise până la noi ordine”. În timpul acestei declarații, jurnaliștii AFP au auzit focuri de armă automată în Libreville, capitala țării.
Fluxul de știri
0