România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

An bun pentru producția de grâu românesc

© Photo : Miroslav RotariСбор урожая
Сбор урожая - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2023
Abonare
An bun pentru agricultura românească, în ciuda ”apocalipselor climatice” livrate în Occidentul colectiv. Recolta de grâu a României a fost mai bună în acest an decât anul trecut.
BUCUREȘTI, 28 aug -Sputnik. România a înregistrat o recoltă bună la grâu în acest an, cu o medie de 5.000 de kg/ha, ceea ce înseamnă că producţia totală este mai mare decât cea obţinută anul trecut, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
„Este un an agricol bun. Avem la grâu o medie de 5.000 kg pe hectar, ceea ce înseamnă o producţie un pic mai mare faţă de anul trecut. Este o realitate, toată lumea ştie că a fost un an agricol bun la grâu. Sunt producţii bune la culturile de toamnă, mai mari ca în anul 2022. Vom avea o conferinţă de presă în luna septembrie când vom anunţa toate datele”, a precizat ministrul Barbu.
În ceea ce priveşte culturile însămânţate în primăvară, seceta a afectat culturile de porumb şi floarea soarelui, până în prezent raportările din teritoriu consemnând doar o suprafaţă de 4.500 hectare.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a obţinut anul trecut o producţie de cereale pentru boabe de 18,84 milioane tone, în scădere cu peste 32% faţă de 2021, când s-au raportat 27,79 milioane de tone.
Portul Galați, România - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2023
România
Facilități americane pentru tranzitul cerealelor ucrainene
În ceea ce priveşte producţia de grâu, aceasta a fost de 8,68 milioane de tone, în scădere cu aproape 18% faţă de cele 10,43 milioane de tone obţinute în 2021 şi o medie de 4.004 kg/ha. La porumb boabe, recolta a scăzut la 8,04 milioane de tone, de la 14,82 milioane de tone raportate în 2021, acesta fiind afectată semnificativ din cauza secetei. Randamentul a fost de numai 3.298 kg/ha în 2022.
România s-a situat anul trecut, comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene, pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb boabe şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa. La grâu, a-a clasat pe locul cinci la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania, Polonia şi Spania şi pe locul patru la producţia realizată după Franţa, Germania şi Polonia.
Acum urmează să vedem cum vor rezista cerealele românești concurenței ucrainene.
Fluxul de știri
0