Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Declarația comună a BRICS a fost publicată

© Photohost agency brics-russia2020.ru / Accesați arhiva multimediaМеждународный фестиваль энергосбережения #ВместеЯрче
Международный фестиваль энергосбережения #ВместеЯрче - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2023
Abonare
Declarația comună susține „aspirațiile legitime” ale economiilor în curs de dezvoltare de a îndeplini un rol mai important pe scena internațională.
BUCUREŞTI, 26 aug – Sputnik. Membrii BRICS au convenit să susțină în continuare un multilateralism incluziv, exprimând, în același timp, îngrijorarea cu privire la „măsurile coercitive unilaterale” care pun presiune asupra economiilor emergente, potrivit unei declarații comune publicate miercuri, la finalul celui de-al 15-lea summit anual, desfășurat în Africa de Sud, potrivit RT.
Întâlnirea istorică de la Johannesburg a anunțat o nouă eră pentru BRICS. Grupului, compus anterior din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, i s-au alăturat alte șase țări: Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Într-un document de 26 de pagini, liderii BRICS și-au reafirmat angajamentul față de principii precum respectul reciproc, egalitatea suverană, solidaritatea, democrația și incluziunea, angajându-se totodată să promoveze „dezvoltarea durabilă și creșterea favorabilă incluziunii”.
Саммит БРИКС в Йоханнесбурге - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2023
Analize și opinii
Tragedia lumii vechi: BRICS s-a mărit de două ori
În acelaşi timp, potrivit declarației, membrii și-au exprimat „îngrijorarea cu privire la utilizarea măsurilor coercitive unilaterale” – referindu-se la sancțiuni –, despre care au spus că sunt „incompatibile cu principiile Cartei ONU”, deoarece produc efecte negative, în special asupra ţărilor în curs de dezvoltare.
În ultimele decenii, țările occidentale s-au bazat din ce în ce mai mult pe sancțiuni pentru a pune presiune asupra a numeroase state pentru a le face să-şi schimbe politicile externe și interne, în special asupra Rusiei din cauza conflictului din Ucraina. Rusia a condamnat în repetate rânduri restricțiile, calificându-le drept ilegale.
În același timp, documentul subliniază că BRICS susține „aspirațiile legitime ale țărilor emergente și în curs de dezvoltare din Africa, Asia și America Latină, inclusiv Brazilia, India și Africa de Sud, de a îndeplini un rol mai important în afacerile internaționale”.
Totodată, liderii organizației și-au reafirmat angajamentul privind soluționarea pașnică a conflictelor din întreaga lume, inclusiv a ostilităților din Ucraina, și au salutat propunerile de mediere menite să reinstaleze pacea.
În ceea ce privește alte probleme de pe agenda internațională, documentul a evidențiat angajamentul BRICS privind soluționarea pașnică a problemei nucleare legate de Iran și neproliferarea armelor nucleare. În plus, membrii au condamnat fără echivoc terorismul, angajându-se să-l combată în toate formele sale.
NDB logo - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2023
Internațional
BRICS deschide oportunități vaste membrilor săi
Comentând cu privire la redactarea declarației comune, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că procesul de acoperire a tuturor detaliilor „nu a fost ușor”, lăudându-l pe omologul său sud-african Cyril Ramaphosa pentru „abilitatea sa diplomatică remarcabilă” în armonizarea acordului.
Grupul economic BRICS, format inițial în 2009, s-a prezentat ca o alternativă la instituțiile internaționale dominate de Occident. Chiar înainte de expansiunea sa recentă, a reprezentat peste 40% din populația totală a Pământului și un sfert din PIB-ul global.
Fluxul de știri
0