Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS deschide oportunități vaste membrilor săi

NDB logo - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2023
Abonare
Peste 40 de țări și-au exprimat interesul de a se alătura BRICS, iar aderarea ar putea oferi o oportunitate excelentă pentru ca ele să devină autonome în ceea ce privește producția locală.
BUCUREŞTI, 25 aug – Sputnik.Întrucât peste 40 de țări și-au exprimat interesul de a se alătura BRICS, aderarea ar putea oferi o oportunitate excelentă pentru ca acestea să devină autonome în ceea ce privește producția locală, a declarat miercuri președintele pentru agrobusiness din Africa de Sud, Slauzy Zodwa Mogami.
Vorbind pentru RT în contextul celui de-al 15-lea Summit BRICS, Mogami, care este și CEO-ul Leading Ladies of Africa, o organizație non-profit care promovează drepturile femeilor pe continent, a declarat că lucrează cu BRICS încă de la înființarea grupului.
Africa de Sud a fost prima ţară africană care a aderat la BRICS, iar acum întregul continent african, compus din peste 50 de țări, ar putea veni în grup, potrivit acesteia. Mogami a remarcat că majoritatea națiunilor care au solicitat aderarea sunt din Africa.
„Știm cu toții că Africa deține cele mai multe resurse ale lumii, materii prime, tot. Acum BRICS promite să fie o platformă bazată pe parteneriat, iar asta face grupul mai atractiv”, a adăugat Mogami.
Aderarea la BRICS reprezintă o oportunitate de „a ieşi din limitele” unei ordini mondiale unipolare, deoarece oferă o platformă pentru ţările care reprezintă mai mult de 60% din PIB-ul mondial, a subliniat Mogami.
„Aceasta înseamnă, de asemenea, că nu ar putea exista niciodată dominația cuiva care să considere că este superior celorlalţi. Este un parteneriat, este ceva diferit, unic și incluziv”, a arătat aceasta.
Ea a menționat că multe țări care produc materii prime nici măcar nu comercializează în propria lor monedă. „De ce să nu comercializeze și să nu vândă pe piața globală în propria lor monedă locală, [pentru a aduce beneficii] propriei ţări? Cel puțin BRICS vine cu această perspectivă nouă a [recunoașterii] independenței și suveranității țărilor, care este de mult așteptată.”
Vorbind despre posibilitatea ca BRICS să tranzacționeze în propria monedă comună, Mogami a spus: „Este o realitate ca, dacă 40 de țări se unesc și fac tranzacții reciproce, acele țări să fie dominante din punct de vedere economic și să aibă o monedă care să fie folosită de majoritate.”
Al 15-lea Summit BRICS s-a încheiat săptămâna aceasta la Johannesburg, Africa de Sud. Șase noi membri se vor alătura BRICS, după ce joi le-au fost aprobate cererile. Argentina, Egiptul, Etiopia, Iranul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite vor deveni membri cu drepturi depline începând din ianuarie 2024.
Fluxul de știri
0