Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China vrea ca BRICS să rivalizeze cu G7

© AFP 2024 / GIANLUIGI GUERCIABRICS 2023
BRICS 2023 - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2023
Abonare
Blocul BRICS va discuta despre extinderea organizaţiei la summitul de la Johannesburg, 23 de țări dorind să se alăture, relatează ziarul britanic Financial Times.
BUCUREŞTI, 21 aug – Sputnik. În timpul viitorului summit din Africa de Sud, China vrea să promoveze ideea ca blocul BRICS să devină un adevărat rival al G7, a informat duminică Financial Times.
Potrivit unor surse rămase anonime, în perioada premergătoare evenimentului, Beijingul ar fi avut un „dezacord” cu India în ceea ce priveşte extinderea numărului de membri ai grupului, decizie care urmează să fie dezbătută la summit-ul programat să aibă loc la Johannesburg între 22 și 24 august, potrivit RT.
Ziarul a menționat că nu există un acord între Beijing și New Delhi cu privire la faptul dacă BRICS – care cuprinde în prezent Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – ar trebui să fie un club economic nealiniat sau o forță politică care provoacă în mod deschis Occidentul.
Последнее звено трансазиатского газопровода “Центральная Азия - Китай” запущено в Казахстане  - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2023
Rusia
Importurile chinezești de gaze rusești cresc vertiginos
Oficialii sud-africani au declarat anterior pentru ziar că 23 de țări și-au exprimat interesul de a se alătura BRICS, dintre care unele ar putea primi invitații la summitul de la Johannesburg. De asemenea, Argentina, Arabia Saudită și Indonezia au fost menţionate ca favorite pentru a deveni primii noi membri ai blocului, de la includerea, în 2010, a gazdei summitului din acest an.
„Dacă extindem BRICS pentru a reprezenta o parte a PIB-ului mondial similară cu cea a G7, atunci vocea noastră colectivă va deveni mai puternică în lume”, a declarat un oficial chinez pentru FT, fără a-i fi menţionat numele.
La începutul acestei luni, New Delhi a negat informațiile din presă conform cărora s-ar opune extinderii blocului, purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Arindam Bagchi, descriindu-le drept „speculații fără temei”.
„Așa cum a fost stabilit de către lideri anul trecut, membrii BRICS dezbat pe plan intern principiile directoare, standardele, criteriile și procedurile pentru procesul de extindere a BRICS pe baza consultării și a consensului deplin”, a subliniat Bagchi.
De asemenea, un înalt diplomat brazilian a declarat pentru FT că țara sa susţine extinderea BRICS, dar a menţionat că „este important să fie definite criteriile pentru intrarea acestor noi membri”.
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2023
Internațional
Această țară europeană va participa pentru prima dată la Summit-ul BRICS
Săptămâna trecută, ambasadorul Africii de Sud la BRICS, Anil Sooklal, a negat afirmațiile conform cărora blocul este „anti-Occident” și urmăreşte să concureze cu G7. „Ceea ce urmărim este să avansăm agenda Sudului Global și să construim o arhitectură globală mai incluzivă, reprezentativă, justă și echitabilă”, a explicat Sooklal.
La începutul lunii august, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră că, „într-o formă sau alta, extinderea BRICS va contribui la dezvoltarea și consolidarea în continuare a acestei organizații”.
Oficialul rus a menționat că „formatul și dimensiunea” acestei extinderi vor fi discutate de liderii BRICS în timpul summitului de la Johannesburg, la care președintele rus Vladimir Putin va participa prin videoconferinţă.
Fluxul de știri
0