Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Se pregătește invadarea Nigerului?

© AP PhotoПолковник-майор Амаду Абдраман объявляющий об их государственном перевороте
Полковник-майор Амаду Абдраман объявляющий об их государственном перевороте - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2023
Abonare
Șefii de stat major ai armatelor din Nigeria, Benin, Coasta de Fildeş, Senegal, Ghana şi Guineea-Bissau se întâlnesc joi, 17 august, pentru a anliza, modalităţile unei posibile intervenţii miltiare în Niger.
BUCUREȘTI, 17 aug -Sputnik. Continuă pregătirile militare pentru o invadare a Nigerului, în ciuda opoziției mai multor state vest- africane dar și a promisiunilor Comunității Economice a Statelor Vest-Africane că vor căuta soluții diplomatice.
Aceste ţări, reunite în Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), au dat iniţial un ultimatum juntei din Niger să-l repună în funcţie până pe 6 august pe preşedintele înlăturat Mohamed Bazoum, ameninţând în caz contrar cu o intervenţie militară, pentru care şefii de Stat Major au elaborat planuri concrete. Dar ultimatumul nu s-a concretizat, după ce majoritatea membrilor Senatului Nigeriei s-au opus cererii preşedintelui Ahmed Tinubu de a autoriza o asemenea intervenţie în care Nigeria, una dintre principalele puteri militare ale Africii, ar urma să fie vârful de lance.
Totuşi, la un summit ulterior al şefilor de stat din ţările ECOWAS aceştia au convenit joia trecută ca o 'forţă de rezervă' să fie pregătită pentru o intervenţie militară în Niger, menţionând însă că deocamdată vor căuta mai departe o soluţionare paşnică a crizei prin negocieri cu junta de la Niamey condusă de generalul pucist Abdourahamane Tiani.
Fluxul de știri
0