Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministru sârb: Ucraina nu trebuie să permită utilizarea obuzelor cu uraniu pe solul ei

Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2023
Abonare
Guvernul și oamenii din Ucraina nu trebuie să permită utilizarea obuzelor cu uraniu sărăcit pe solul lor, a declarat ministrul sârb al Sănătăţii.
BUCUREŞTI, 16 aug – Sputnik. Guvernul și oamenii din Ucraina nu trebuiesă permită utilizarea obuzelor cu uraniu sărăcitpe solul lor, deoarece acestea potavea consecințe pe termen lung pentru sănătatea generațiilor viitoare, a declarat marți ministrul sârb al Sănătăţii,Danica Grujicic, într-un interviu acordat Sputnik.
„Anterior, în mai multe interviuri, am încercat să mă adresez factorilor de decizie din Ucraina și mai ales cetățenilor Ucrainei care vor continua să trăiască acolo, pentru a-i face să înţeleagă că toată această contaminare [radioactivă] va avea consecințe pentru sănătatea lor și pentru sănătatea urmașilor lor”, a spus Grujicic.
Ministrul a adăugat că „este înfricoșătoare folosirea unor astfel de arme în ceea ce privește consecinţele asupra sănătăţii”.
„Cum puteți permite utilizarea uraniului sărăcit pe teritoriul vostru? Înseamnă că intenționați să mergeți în altă parte și nu doriți să trăiți aici? Consecințele asupra sănătății vor persista pentru mulți ani care urmează. Ceea ce este şi mai rău, vor fi afectaţi și copiii”, a adăugat ministrul.
Potrivit acesteia, după bombardamentul NATO din 1999, la pacienții din Serbia cancerul a devenit mai puțin previzibil și mai fatal.
„Sunt sigură că s-a desfășurat un experiment care continuă să afecteze nu numai poporul nostru, dar și pe croați, unguri și albanezi. Dacă ne uităm la statistici, vom vedea că mortalitatea cea mai mare din cauza cancerului este în aceste țări: Serbia, Ungaria și Croația. Am ajuns în primii trei locuri”, a mai spus Grujicic.
Ministrul consideră că ratele mari de mortalitate nu au legătură cu un tratament ineficient, deoarece, în ultimii ani, au fost introduse și aplicate instrumente de terapie și metode de terapie inovatoare.
„Cred că tumorile la noi sunt mai agresive. Există tineri care mor într-o lună sau o lună și jumătate, deși, cu noua terapie și după toate indicațiile, ar fi putut trăi mult timp. Ei mor subit şi nu ştim de ce se întâmplă. Pentru asta, trebuie să efectuăm cercetări, avem nevoie de proiecte. Fac apel la toate instituțiile medicale și științifice care doresc să facă acest lucru să-şi trimită proiectele pentru a fi incluse în bugetul anului următor”, a mai spus ministrul sârb al Sănătăţii.
Fluxul de știri
0