Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Diplomații ruși au plecat din Republica Moldova

Abonare
Sputnik Moldova relatează de pe Aeroportul Internațional Chișinău, de unde diplomații ruși pleacă cu un zbor special spre Moscova.
CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. Autoritățile moldovenești au solicitat să fie redus numărul de angajați ai ambasadei Rusiei în Moldova cu 10 diplomați și 15 lucrători tehnici. Astfel, în acest context, aproximativ 70 de persoane vor fi nevoite să părăsească țara noastră. Este vorba de diplomați, membri ai familiilor acestora, precum și angajați ai misiunii comerciale și ai Casei Ruse.
Comentând decizia oficialităților de la Chișinău, unul din diplomații ruși a subliniat că este o decizie fără precedent și neprietenoasă.

"Noi considerăm ca fiind un pas neprietenos, fără precedent în istoria relațiilor bilaterale", a declarat ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnetsov, în comentarii pentru Sputnik Moldova.

El a subliniat, de asemenea, că proiectele culturale, umanitare, militar-memoriale lansate în Moldova cu asistența misiunii diplomatice ruse vor fi continuate.

"Suntem recunoscători celora care organizează la Moscova și aici [la Chișinău] plecarea personalului din cadrul ambasadei. După cum știm, este dificil să creezi o echipă, dar este și mai greu să pierzi oameni cu aceeași gândire și înalți profesioniști în domeniul lor. Aș vrea să profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor angajaților care au depus eforturi pentru a-și îndeplini cu demnitate munca la Chișinău și în alte orașe", a spus diplomatul.

La sfârșitul lunii iulie curent, Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul de Externe și Integrării Europene al RM. El a fost informat că partea moldovenească intenționează să solicite reducerea numărul de personal al misiunii diplomatice ruse în Moldova. Diplomatul a declarat că această decizie "nu este absolut deloc în spiritul țărilor prietene cu Rusia".
Flori la monumentul Victimelor Fascismului din Capitală  - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2023
Politică
Ambasada Rusiei în Moldova a depus flori în memoria victimelor Holocaustului
Ulterior, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a precizat că 22 de diplomați și 23 de membri ai personalului tehnic vor fi expulzați din țară, astfel încât numărul diplomaților ruși în Republica Moldova se va reduce la zece persoane. Decizia autorităților moldovenești va trebui să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023.
Începând cu data de 5 august, Consulatul Rusiei în Republica Moldova a suspendat temporar primirea cetățenilor, decizia luată se datorează unor motive tehnice.
Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova nu va lăsa fără răspuns decizia Chișinăului, considerând-o "un alt pas neprietenos, menit să distrugă relațiile ruso-moldovenești".
Fluxul de știri
0