Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Africa de Sud solicită ca banca BRICS să extindă comerțul în monede naționale

NDB logo - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2023
NDB logo
Abonare
Africa de Sud solicită ca Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) înființată de grupul BRICS, compus din țările emergente majore, să crească stocul de fonduri şi credite în monede locale.
BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. Noua Bancă de Dezvoltare (NDB) înființată de grupul BRICS, compus din țările emergente majore, trebuie să crească stocul de fonduri şi credite în monede locale pe fondul sancțiunilor occidentale împotriva acţionarului fondator Rusia, a declarat pentru Reuters Ministerul de Finanțe din Africa de Sud.
Declarația vine în contextul în care Africa de Sud se pregătește să găzduiască un summit al liderilor din BRICS la Johannesburg, la sfârșitul acestei luni. Potrivit ministrului Finanțelor, Enoch Godongwana, creșterea utilizării monedei locale în rândul membrilor NDB va fi pe ordinea de zi, cu scopul de a reduce impactul fluctuațiilor de schimb valutar, mai degrabă decât dedolarizarea.
„Majoritatea țărilor care sunt membre ale NDB au încurajat-o să ofere împrumuturi în monede locale”, a declarat Godongwana. „(...) Aceasta este direcția strategică spre care direcţionăm banca”, a adăugat ministrul, potrivit RT.
NDB, cu sediul în Shanghai, a fost înființată în 2014 de către Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, cu scopul de a oferi finanțare pentru proiecte de infrastructură și dezvoltare durabilă. Banca s-a deschis oficial pentru afaceri în 2015 și ulterior s-au alăturat Bangladesh, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Uruguay. De asemenea, Arabia Saudită este implicată în discuții pentru a deveni membru.
Mohamed Bazoum - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2023
Internațional
Fostul președinte al Nigerului este acuzat de trădare
Directorul financiar al NDB, Leslie Maasdorp, a declarat pentru Reuters că banca își propune să crească împrumuturile în monede locale de la aproximativ 22% la 30% până în 2026. Cu toate acestea, el a menționat că există limite la dedolarizare.
„Moneda de funcționare a băncii este dolarul dintr-un motiv foarte specific: dolarii americani sunt acolo unde sunt cele mai mari rezerve de lichiditate”, a explicat Maasdorp. Banca este receptivă la cererile membrilor săi și va decide un amestec de monede pe care le folosește, pe baza cerințelor lor, a adăugat acesta.
Potrivit Reuters, care a citat prezentarea din aprilie a investitorilor NDB, instituția financiară a aprobat până în prezent echivalentul a peste 30 de miliarde de dolari ca împrumuturi, două treimi fiind în dolari.
Analiștii au menţionat că sancțiunile americane împotriva Rusiei au determinat necesitatea ca NDB să strângă fonduri în monede locale și capital de la noii membri, ceea ce ar putea ajuta la reducerea dependenței de piețele de capital ale SUA.
Fluxul de știri
0