Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Noi tensiuni în Bosnia

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2023
Milorad Dodik
Abonare
Atmosferă fierbinte în Balcani, după ce procuratura din Bosnia-Herţegovina l-a acuzat vineri pe președintele Republicii Srpska, din Bosnia, de nerespectarea deciziilor reprezentantului internaţional pentru pace, infracţiune pentru care pedeapsa poate fi închisoarea
BUCUREȘTI, 13 aug -Sputnik. Milorad Dodik riscă să ajungă la închisoare pentru sfidarea comisarului impus de către Uniunea Europeană pentru a conduce fosta republică iugoslavă a Bosniei Herțegovina.
Luna trecută, el a promulgat două legi respinse de reprezentantul internaţional pentru pace, fostul ministru german Christian Schmidt; acesta a considerat că sunt neconforme cu constituţia Bosniei-Herţegovina şi cu acordul de pace care a încheiat conflictul din 1992-1995.
Una din legi suspenda deciziile Curţii Constituţionale a Bosniei-Herţogovina, iar cealaltă bloca publicarea în gazeta oficială a decretelor emisarului pentru pace.
Alături de Dodik, procuratura l-a inculpat şi pe Milos Lukic, directorul gazetei oficiale din republica Srbska.
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2023
Internațional
Bosnia și Herțegovina au convenit să începă negocierile pentru o conductă de gaz din Rusia
Cancelaria prezidenţială a lui Dodik a reacţionat printr-o declaraţie făcută agenţiei de presă sârbe Srna, susţinând că preşedintele „este inculpat pentru că a urma prevederile explicite ale Constituţiei Republicii Srpska şi nu a permis ca oricine sau orice să fie mai presus de Constituţia şi legile Republicii Srpska, în special decretul unui străin fără legitimitate, care nu a fost ales”.
De asemenea, președintele republici Srpska va vizita China în toamnă.
Fluxul de știri
0