Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bosnia și Herțegovina au convenit să începă negocierile pentru o conductă de gaz din Rusia

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2023
Abonare
Reprezentarea Republicii Srpska: BiH va începe negocierile pentru o conductă de gaz din Rusia
CHIȘINĂU, 22 mai - Sputnik. Consiliul de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei a convenit să înceapă negocierile privind construcția unei conducte de gaz pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia, a declarat Dusko Perovic, șeful biroului Republicii Srpska din Rusia, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti.
"Consiliul de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei a dat undă verde pentru a începe procesul de negociere. Adică, mai devreme, în 2012, erau la nivelul comisiei interguvernamentale Rusia-Bosnia și Herțegovina, dar acum nu sunt. Vom negocia cu Serbia, deoarece vom fi conectați la sistemul sârb de tranzit prin conducte”, a spus el.
"După aprobarea de către Consiliul de Miniștri, următoarea instanță este Președinția Bosniei și Herțegovinei. Potrivit informațiilor noastre, doi membri ai Președinției au declarat deja că nu vor susține această decizie. Ca răspuns, avem ocazia să ridicăm această problemă în cadrul Adunării Parlamentare pentru ca, prin votul din Adunarea Parlamentară,să primim aprobarea pentru implementarea inițiativei”, a adăugat Perovic.
De asemenea, este planificată formarea unui grup de lucru, care să-l includă pe el însuși. "Tehnic avem totul pregătit. Facem asta de 10 ani de când s-a discutat problema South Stream, care a fost ulterior închisă", a subliniat el.
Anterior, ministrul Energiei și Minelor din RS BiH, Petar Djokic, a declarat pentru RIA Novosti că proiectul principalului gazoduct din Republica Sârbă BiH, care este planificat să fie conectat la sistemul sârb de transport al gazelor și care va primi gaz din Federația Rusă, se află în faza de pregătire.
RS BiH a primit anterior gaze rusești prin Ucraina, Ungaria și Serbia, sistemul bosniac de transport al gazelor este conectat la cel sârb în apropierea orașului Zvornik. În 2021, de la 1 ianuarie, furnizorul GAS-RES din Banja Luka a trecut la primirea gazelor livrate Serbiei prin Bulgaria de la Turkish Stream. Consumul mediu anual de gaze naturale de către Republica Srpska , conform Ministerului Energiei, a fost de aproximativ 50 de milioane de metri cubi în ultimii ani.
Fluxul de știri
0