România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Dezastru financiar în capitala României

© Photo : Electrocentrale BucureştiElectrocentrale București
Electrocentrale București - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Bucureștiul riscă să rămână permanent fără apă caldă și căldură dacă guvernul nu intervine și nu ia măsurile financiare pentru a salva compania Elcen, care are datorii ce se apropie de 1 miliard de lei.
BUCUREȘTI, 13 aug -Sputnik. Sindicatul Profesional Termoficare București a scris Guvernului, precum și primarului general Nicușor Dan, că la data de 1 septembrie 2023, în pragul noului sezon de iarnă, datoriile acumulate de Termoenergetica către ELCEN vor trece de 1 miliard de lei, ca și deficitul de cash-flow. Cu scrisoarea sindicatului pe masă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja – responsabil de activitatea ELCEN aflată în subordinea ministerului – a trimis o informare întregului Guvern, în care anunță că Bucureștiul este amenințat cu sistarea alimentării cu energie termică.
În scrisoarea din 2 august, sindicaliștii spun că situația financiară „deosebit de gravă”, respectiv acumularea de datorii, poate conduce la intrarea în insolvență a Termoenergetica (CMTEB S.A.) și poate pune „în pericol asigurarea contituității serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul București, cu consecințe dezastruoase pentru beneficiarii acestui serviciu public”, printre care enumeră: peste 500.000 de apartamente, numeroase școli, grădinițe, creșe, spitale, baze sportive și instituții publice.
La rândul său, ministrul Energiei, informează în răspunsul din 8 august că „intrarea în incapacitate de plată a celor doi operatori economici ce deservesc un serviciu public deosebit de important, de interes economic general – alimentarea cu energie termică la nivelul Municipiului București – ar conduce la imposibilitatea prestării acestui serviciu.”. Informația a fost transmisă către prim-ministrul Marcel Ciolacu, miniștrii Dezvoltării și Finanțelor, Ioan Boloș și Adrian Veștea, precum și către primarul general Nicușor Dan.
Sindicaliştii români din Educație au protestat în Piaţa Victoriei  din București - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2023
România
Protest cu 20.000 de oameni în București
Potrivit ultimului document, Sebastian Burduja nu identifică o soluție, ci cere primarului general Nicușor Dan să vină la discuții cu Ministerul Energiei, Termoenergetica și ELCEN, pentru a găsi „soluțiile legale care se impun care să conducă la achitarea datoriilor înregistrate de Termoenergetica către ELCEN” și pentru a împiedica insolvența primului operator și falimentul celui de al doilea. Cu toate acestea, potrivit lui Burduja, primarul general Nicușor Dan nu i-a răspuns, deși are responsabilități de organizare, coordonare, monitorizare și control asupra serviciului public de alimentare cu energie termică.
Fluxul de știri
0