Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Taiwan: noi tensiuni între China și regimul susținut de SUA

© AFP 2023 / PHILIP FONGФлаг Тайваня
Флаг Тайваня - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Nu poate fi liniște în Pacific. Al doilea om din ierarhia autoproclamatei republici Taiwan, pleacă într-o vizită în SUA, în ciuda protestelor diplomatice ale Chinei.
BUCUREȘTI, 12 aug -Sputnik. Vicepreşedintele Taiwanului William Lai pleacă sâmbătă într-o vizită în Statele Unite, pe care China a condamnat-o, iar oficialii taiwanezi se tem că ar putea provoca mai multe activităţi militare chineze în jurul insulei controlate de regimul de la Taipei.
Lai, care este favorit pentru a deveni preşedintele Taiwanului la alegerile din ianuarie, face oficial numai opriri de tranzit în Statele Unite, în drum spre şi dinspre Paraguay pentru depunerea jurământului de către preşedintele acestei ţări.
Taipeiul şi Washingtonul spun că astfel de escale sunt de rutină şi nu sunt un motiv pentru ca China să întreprindă acţiuni ”provocatoare”, dar Beijingul a reacţionat cu furie la ceea ce vede ca un semn suplimentar al sprijinului SUA pentru Taiwan, pe care îl pretinde drept teritoriu suveran chinez.
Beijingul nu-l place pe Lai, care s-a descris în trecut drept ”un lucrător practic pentru independenţa Taiwanului”.
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2023
Internațional
Armata lui Zelenski nu știe engleza
Cu toate acestea, Lai a spus în repetate rânduri în timpul campaniei electorale că nu încearcă să schimbe status quo-ul.
Lai, care merge mai întâi la New York, a scris în engleză pe platforma de socializare X, numită anterior Twitter, că este ”încântat să se întâlnească cu prietenii americani în tranzit” şi să plece în Paraguay, una dintre cele 13 ţări care menţine legături oficiale cu Taipeiul.
Laura Rosenberger, preşedintele Institutului American în Taiwan (AIT), cu sediul în Virginia, o organizaţie non-profit administrată de guvernul Statelor Unite, care desfăşoară relaţii neoficiale cu Taiwanul, a răspuns pe platforma X că AIT aşteaptă cu nerăbdare să-l întâmpine ”în timpul tranzitului său în drum spre Paraguay”.
Fluxul de știri
0