Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Serbiei: Occidentul nu poate învinge Rusia

© Sputnik / StringerАлександр Вучич
Александр Вучич - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2023
Abonare
Toate eforturile Occidentului de a ajuta Ucraina să învingă Rusia pe câmpul de luptă sunt în zadar, a declarat joi președintele sârb.
BUCUREŞTI, 11 aug – Sputnik. Toate eforturile Occidentului de a ajuta Ucraina să învingă Rusia pe câmpul de luptă sunt în zadar, a declarat joi președintele sârb, Aleksandar Vucic, îndemnând Moscova și Kievul să se angajeze în discuții de pace.
Vorbind la Happy TV, Vucic a declarat că, deşi țările occidentale oferă Ucrainei asistență militară masivă, „acum este clar că este în zadar”, iar un „sfârșit ușor” al conflictului nu se întrevede.
„Este purtat un război de uzurăși, cu toată puterea Occidentului, Rusia nu va fi învinsă pe câmpul de luptă”, a declaratliderul sârb, potrivit RT.
Vucic a menționat că, deși „nu este sigur ce are de câştigat Rusia din punct de vedere politic”, un armistițiu între Rusia și Ucraina ar fi cel mai de preferat. „Văd inițiative din partea unor țări arabe, sper că ne vom apropia de pace”, a spus președintele, adăugând că încetarea ostilităților ar fi și în interesul președintelui american Joe Biden, care este pregătit pentru alegerile din 2024.
„Economia ar înflori imediat. Prețurile la energie ar scădea semnificativ. Totul ar fi mult mai ușor. Cred că știe că problema principală, pentru alegerile din SUA, este economia ”, a spus Vucic.
Potrivit preşedintelui sârb, același lucru ar fi valabil și pentru Rusia și Ucraina, despre care consideră că sunt „epuizate”, deși a menționat că Moscova rezistă sub sancțiunile occidentale „mai bine decât se așteptau mulți”.
În iunie, liderul sârb a avertizat cu privire la o posibilă escaladare a conflictului din Ucraina, spunând că ofensiva mult lăudată a Kievului – despre care Rusia susține că nu a obţinut rezultate concrete – ar putea declanșa un răspuns puternic din partea Moscovei.
Comentariile lui Vucic vin după organizarea unui summit recent găzduit de Arabia Saudită la Jeddah, la care au participat oficiali din aproximativ 40 de țări. Deşi pe listă au fost incluse Ucraina, unii dintre susținătorii săi occidentali, precum SUA și Marea Britanie, și parteneri ai Moscovei din grupul BRICS (Brazilia, India, China și Africa de Sud), Rusia nu a fost invitată. Moscova a susținut că, fără participarea sa, orice discuții de pace sunt inutile.
Deşi summit-ul nu s-a încheiat cu un comunicat oficial, Wall Street Journal a raportat că Ucraina s-a abținut să îşi susţină formula de pace care presupune retragerea trupelor rusești din toate teritoriile revendicate de Kiev ca fiind ale sale. Cu toate acestea, Ucraina a negat că a renunțat la planul ei, în care refuză orice compromis pe teren cu Moscova.
Fluxul de știri
0