Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sudul Global nu mai doreşte ordinea impusă de Occident din 1945

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaParticipanți la cel de Al Doilea Summit Rusia-Africa
Participanți la cel de Al Doilea Summit Rusia-Africa - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2023
Participanți la cel de Al Doilea Summit Rusia-Africa
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Țările în curs de dezvoltare reconsideră regulile economice impuse de Statele Unite și partenerii săi occidentali de la cel de-al doilea Război Mondial.
BUCUREŞTI, 9 aug – Sputnik.Țările în curs de dezvoltare reconsideră regulile economice impuse de Statele Unite și partenerii săi occidentali de la cel de-al Doilea Război Mondial, recunoaște agenția americană Bloomberg.
Partea lumii pe care o numim Sud Global nu vrea să mai respecte regulile economice pe care Statele Unite și aliații lor occidentali le-au stabilit la baza ordinii lumii şi care predomină de la cel de-al Doilea Război Mondial, a scris Bloomberg, citat de Sputnik Africa.
„Sudul Global vede o șansă de a-şi trasa propriul viitor”, potrivit ziarului.
Agenția citează drept exemplu statul Ghana, care se pregătește să interzică exporturile de litiu, esențiale pentru vehiculele electrice. Indonezia a interzis exportul de minereuri de nichel.
Argentina, Brazilia, Chile și Indonezia preferă investițiile din partea Chinei în locul celor americane pentru fabricile lor de baterii pentru vehiculele electrice.
Banca Thailandei discută despre noi planuri de diversificare a coșului de monede, pe care îl folosește pentru a stabili valoarea bahtului, astfel încât să fie mai puțin legată de dolar.
„Nu putem continua să vă implorăm în mod constant. Ne puteți blama că facem comerţ cu alte ţări, dar trebuie să supraviețuim”, a declarat, în luna mai a anului trecut, Luhut Panjaitan, ministrul indonezian al Investițiilor.
În concluzie, țărilor din Sud li s-a acrit de comportamentul marilor puteri.
Acest lucru este evidenţiat în special în cele 22 de solicitări oficiale de aderare la BRICS și în cele 34 de confirmări din partea țărilor africane de participare a lor la diverse evenimente din cadrul următorului summit al grupului, care va avea loc la Johannesburg la sfârșitul lunii august.
Fluxul de știri
0