Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O nouă țară a depus oficial cererea de aderare la BRICS

© AP Photo / Ariana CubillosVenesuela
Venesuela - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2023
Venesuela
Abonare
Vicepreședintele Venezuelei a anunțat pe 3 august că țara sa a cerut oficial aderarea la BRICS.
BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. În contextul în care summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) se apropie, programat pentru august, Venezuela a depus oficial cererea de aderare la grup, a declarat pe 3 august vicepreședintele ţării, Delcy Rodriguez, citată de Sputnik Africa.
„Președintele [Nicolas Maduro] a formulat deja, prin Ministerul Afacerilor Externe, cererea Venezuelei de a deveni membru”, a confirmat Rodriguez la postul TV Vennezolana de Televisión în timpul vizitei sale în India.
Potrivit doamnei Rodriguez, cererea de membru plasează acest stat în fruntea celor implicate în construirea de noi canale economice și cooperare „departe de hegemonismul unilateral”.
Vicepreședintele a subliniat, de asemenea, că Venezuela „va pune cele mai mari rezerve de petrol din lume în slujba Comisiei pentru energie BRICS” și va încuraja „relațiile noi de cooperare” și „construirea unei lumi multipolare”.
În afară de Venezuela, 22 de țări au solicitat deja calitatea de membru, după cum a declarat, la sfârșitul lunii iulie pentru Bloomberg, Anil Sooklal, ambasadorul itinerant al Africii de Sud la grup.
Un bărbat cu drapelul Rusiei, pe planul secund - o vedere asupra Kremlinului de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2023
Rusia
Rusia publică o declarație comună cu șapte preşedinţi africani despre criza din Ucraina
Printre aceste state sunt Algeria, Egiptul, Etiopia, Bangladesh, Arabia Saudită și Bolivia, potrivit unor surse. Alte țări, precum Indonezia, Bahrain, Mexic, Nigeria și Turcia și-au exprimat interesul pentru aderare.
Liderii grupului se vor întâlni în perioada 22-24 august la Johannesburg, Rusia fiind reprezentată de ministrul său pentru Afaceri Externe, Serghei Lavrov. Vladimir Putin va participa prin videoconferință.
La acest summit, liderii vor vorbi şi despre extinderea grupului, a declarat președintele sud-african la începutul lunii iulie, adăugând că decizia de admitere va luată printr-un „consens”.
Moscova, împreună cu ceilalți membri ai grupului, lucrează la stabilirea criteriilor de aderare ca membru. Unul dintre acestea, deja definit, este nealinierea candidaților la politica de sancțiuni împotriva unui membru al BRICS, a declarat în iunie ministrul adjunct rus de Externe, Sergei Riabkov.
Fluxul de știri
0