Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mexic: Discuțiile de pace privind conflictul din Ucraina nu pot avea loc fără Rusia

© AP Photo / Fernando LlanoAndres Manuel Lopez Obrador
Andres Manuel Lopez Obrador - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2023
Abonare
Discuţiile de pace privind conflictul din Ucraina nu au sens decât cu participarea atât a Kievului, cât și a Moscovei, a declarat președintele Mexicului.
BUCUREŞTI, 1 aug – Sputnik. Discuţiile de pace privind conflictul din Ucraina nu au sens decât cu participarea atât a Kievului, cât și a Moscovei, a declarat luni președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, care a adăugat că, întrucât nu se va întâmpla asta la următoarele discuții din Arabia Saudită, țara sa nu va participa.
„Dacă atât Ucraina, cât și Rusia vor fi de acord să caute opțiuni pentru pace în acest conflict, vom participa, dacă părțile în conflict sunt de acord și se vor întâlni oficial în acest scop”, a declarat la o conferință de presă președintele, cunoscut sub numele de Amlo, după inițialele sale.
„Nu dorim ca războiul dintre Rusia și Ucraina să continue. Este foarte irațional, oamenii suferă enorm, mor oameni, iar singurele beneficii merg către industria războiului, către producătorii de arme”, a adăugat preşedintele mexican, potrivit RT.
Oficialii de rang înalt din aproximativ 30 de țări se vor întâlni în Jeddah, Arabia Saudită, în perioada 5-6 august, pentru a discuta despre obţinerea păcii în Ucraina, potrivit Wall Street Journal. Cu toate acestea, Rusia nu a fost invitată.
Ziarul a descris evenimentul din Jeddah ca o urmare a unei reuniuni similare care a avut loc în iunie la Copenhaga, unde Kievul și susținătorii săi occidentali au încercat să obţină sprijinul pentru Ucraina din partea țărilor care au ales până acum să rămână neutre. Se așteaptă ca discuțiile să se bazeze pe „formula de pace” din zece puncte propusă de președintele ucrainean Vladimir Zelenski, care în practică înseamnă predarea necondiționată a Rusiei.
Drapelele Ucrainei și Rusiei la negocierile organizate de Belarus - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2023
Internațional
Brazilia cere ţărilor neimplicate în conflictul din Ucraina să promoveze pacea
Rusia a criticat „formula” lui Zelenski ca fiind nerealistă și iluzorie. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Moscova intenționează să negocieze cu SUA, despre care a spus că îl manevrează pe Zelenski.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus însă că orice încercare de a contribui la o soluționare pașnică „este demnă de o evaluare pozitivă” și că „rămâne de văzut” ce se va întâmpla în Arabia Saudită.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat luni reporterilor că discuțiile din Arabia Saudită „nu vor fi inutile” dacă „vor ajuta Occidentul să înțeleagă că planul lui Zelenski este irealizabil”.
Fluxul de știri
0