Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Danemarca vrea să interzică arderea Coranului

CC BY 2.0 / Jacob Bøtter / DannebrogФлаг Дании
Флаг Дании - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul din Danemarca ia în considerare interzicerea protestelor la care se arde Coranul
BUCUREŞTI, 1 aug – Sputnik. Guvernul danez a anunţat că doreşte să limiteze orice alte manifestaţii care implică profanarea Coranului, din cauza problemelor de securitate pe care le implică.
Subliniind că astfel de manifestaţii fac jocul extremiştilor şi seamănă diviziune, guvernul intenţionează să "exploreze" posibilitatea de a interveni în situaţii "în care, de exemplu, sunt insultate alte ţări, culturi şi religii şi care ar putea avea consecinţe negative semnificative pentru Danemarca, în special în materie de securitate", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.
"Acest lucru trebuie, desigur, să se facă în cadrul libertăţii de exprimare protejate prin Constituţie", a adăugat MAE de la Copenhaga, subliniind că aceasta este una dintre cele mai importante valori ale Danemarcei.
Mai multe demonstraţii recente în Suedia şi Danemarca, care au implicat arderea sau profanarea cărţii sfinte musulmane, au generat tensiuni diplomatice între aceste două ţări şi ţările din Orientul Mijlociu.
Ministerul danez al Afacerilor Externe notează că demonstraţiile au "atins un nivel la care Danemarca, în multe părţi ale lumii, este percepută ca o ţară care facilitează insultarea şi denigrarea culturilor, religiilor şi tradiţiilor altor ţări". Acesta a adăugat că "scopul principal" al unora dintre aceste demonstraţii a fost acela de a provoca şi a avertizat că "ar putea avea consecinţe semnificative".
Trimişii danezi şi suedezi au fost convocaţi în mai multe ţări din Orientul Mijlociu.
Ulf Kristersson, Prim-ministrul Regatului Suediei - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2023
Internațional
Securitatea se înrăutățește în Suedia după arderea Coranului
La rândul său, premierul suedez Ulf Kristersson a anunţat că în tot acest timp a fost în contact strâns cu omologul său danez, Mette Frederiksen, şi a subliniat că un proces similar de revizuire este deja în curs în Suedia. "Am început, de asemenea, să analizăm situaţia juridică pentru a lua în considerare măsuri de consolidare a securităţii noastre naţionale şi a securităţii suedezilor din Suedia şi din întreaga lume", a declarat Ulf Kristersson într-un mesaj pe o rețea de socializare.
Joi, Suedia a ordonat forţelor sale armate şi departamentelor guvernamentale să îşi intensifice pregătirile împotriva terorismului, pe fondul deteriorării securităţii, după mai multe episoade în care Coranul a fost profanat. Arabia Saudită şi Irakul au cerut organizarea unei reuniuni extraordinare a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), cu sediul la Jeddah, care va avea loc luni, pentru a aborda profanarea Coranului în cele două ţări scandinave.
Fluxul de știri
0