Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Securitatea se înrăutățește în Suedia după arderea Coranului

© Sputnik / STRINGERUlf Kristersson, Prim-ministrul Regatului Suediei
Ulf Kristersson, Prim-ministrul Regatului Suediei - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2023
Abonare
Premierul Suediei admite că situația securității s-a înrăutățit după protestele de ardere a Coranului
BUCUREȘTI, 31 iul- Sputnik. Suedia se află în cea mai gravă situație de securitate de după al Doilea Război Mondial, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson după ce a discutat cu omologul său danez Mette Frederiksen despre arderea Coranului în ambele țări.
„În ultima zi, am purtat un dialog strâns cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen, iar guvernul suedez a discutat cu guvernul danez situația pe fondul arderilor în curs de desfășurare a scripturilor. În prezent, ne aflăm în cea mai gravă situație de securitate de la al Doilea Război Mondial. „, a spus Kristersson într-o declarație postată duminică pe site-ul guvernului suedez.
Potrivit premierului suedez, unele state ar putea profita de deteriorarea situației de securitate din Suedia. Potrivit lui Kristersson, autoritățile ambelor țări consideră această stare de fapt periculoasă și vor lua măsurile corespunzătoare.
„În Suedia, am început deja să analizăm situația juridică, inclusiv legea ordinii publice, pentru a explora posibilitățile de luare a măsurilor care pot consolida securitatea noastră națională și securitatea Suedezilor din Suedia și din străinătate. În cele din urmă, este despre protejarea societății noastre libere și deschise, a democrației noastre și a dreptului cetățenilor noștri la libertate și securitate”, a spus Kristersson într-un comunicat.
La rândul său, guvernul danez a declarat duminică că va lua în considerare impunerea de restricții asupra acțiunilor cu arderea Coranului și a altor evenimente similare care jignesc religia, cultura, alte țări și amenință securitatea regatului.
Profanarea și arderea Coranului la Stockholm la sfârșitul lunii iunie în timpul sărbătoririi Eid al-Adha a provocat un răspuns larg în multe țări ale lumii. Irakul a cerut de la autoritățile suedeze extrădarea imigrantului care a comis acțiunea spre judecată, iar zeci de irakieni s-au adunat la un protest în fața ambasadei țării la Bagdad . Incidentul a mai fost condamnat de Algeria , Afganistan, Egipt , Indonezia, Liban , Siria , Turcia, Uzbekistan , secretarul general al Ligii Statelor Arabe ( LAS ) Ahmed Abul Gheitși secretarul general al Consiliului de Cooperare pentru Statele Arabe din Golf (CCG), Jassim al-Budaywe. Ministerele de Externe din Iordania și Emiratele Arabe Unite i-au convocat pe ambasadorii suedezi pentru a le prezenta o notă de protest. Ministerul rus de Externe a spus că impunitatea participanților la acest incident ar putea duce la consecințe catastrofale imprevizibile, iar comunitatea mondială trebuie să reziste unor astfel de acțiuni ilegale.
Pe parcursul săptămânii trecute, gruparea radicală „Patrioții danezi” a desfășurat mai multe acțiuni cu arderea Coranului la ambasadele Turciei, Egiptului și Pakistanului la Copenhaga . De trei ori radicalii au ars copii ale cărții sfinte a musulmanilor la misiunea diplomatică din Irak.
Fluxul de știri
0