Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ce poate noul obuzier autopropulsat „Malva”

© Sputnik / Ivan Rodionov / Accesați arhiva multimediaMunca artileriștilor pe direcția Herson
Munca artileriștilor pe direcția Herson - Sputnik Moldova, 1920, 01.08.2023
Munca artileriștilor pe direcția Herson
Abonare
Dinamica luptei moderne reclamă de la artilerie o mai mare manevrabilitate, precizie și rată de foc. Primul ACS cu roți din istoria Rusiei „Malva” corespunde celor mai înalte standarde internaționale, a trecut toate testele pentru a fi produs în serie.
Rostec a finalizat testele de stat ale obuzierului autopropulsat cu roți de 152 mm 2S43 „Malva” pe șasiul BAZ cu un aranjament de roți 8x8. Noul obuzier este mai manevrabil decât tunurile autopropulsate pe șenile. Se desfășoară mai rapid pe poziție și pleacă de pe aceasta după îndeplinirea misiuni de foc. Are o mai mare resursă tehnică și un cost de exploatare mai mic.
Dispozitivul de artilerie este destinat distrugerii posturilor de comandă, structurilor de apărare, bateriilor de artilerie, rachetelor și mortierelor, sistemelor de apărare aeriană, coloanelor de tehnică blindată și forța vie a inamicului. În curând, "Malva" va ajunge în serviciul trupelor, va adăuga putere artileriei autopropulsate pe șenile, tradițională pentru Rusia.
Proiectul ”Malva” are la bază concepția sistemului ușor de artilerie cu mobilitate sporită, pe șasiu BAZ-6610-027 ”Voșcina” cu aranjament de roți 8x8 și motor diesel de 470 CP. Vehiculul de luptă cu o greutate de 32 de tone este proiectat pentru deplasarea pe autostradă și teren accidentat, este capabil să dezvolte o viteză de până la 80 km/h. Interval de croazieră fără realimentare - 1000 km. Dimensiunile și greutatea obuzierului ”Malva” fac posibilă transferarea rapidă a unor astfel de tunuri autopropulsate pe distanțe lungi la bordul avionului de transport Il-76.
Sistem de rachete multiple „Uragan” - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2023
Editoriale
Răzbunarea nu înseamnă atacuri separate, ci esența operațiunii speciale rusești
Construcția este sigură și eficientă. Echipajul format din cinci persoane se află într-o cabină cu două rânduri, în partea din față a mașinii. Munițiile (30 de obuze) și diverse agregate - în centru. Dispozitivul de artilerie este situat în partea din spate. „Malva” autopropulsat este înarmat cu un obuzier 2A64 de 152 mm cu țeavă ghintuită (împrumutat de la vehiculul de luptă ”Msta-S”) și este în stare să efectueze tragerea în sectorul frontal cu o lățime de 60 ° la unghiuri de înălțime de la -3 ° la + 70 °.
„Malva” are un sistem modern (digital) automatizat de control al focului cu mijloace de navigație de înaltă precizie, posibilitatea schimbului de informații. Obuzierul este capabil să efectueze un „raid de foc simultan” (câteva proiectile lansate pe diferite traiectorii ajung simultan la țintă). Complexul de echipamente de bord facilitează furnizarea de obuze către echipaj.
Rata de foc - 7 cartușe pe minut (pentru comparație: tunul autopropulsat NATO CAESAR - 6 cartușe pe minut). Raza maximă de tragere a proiectilelor cu fragmentare puternic explozive este mai mare de 24 km, cu muniție ghidată ”Krasnopol-M2” - de până la 25 km și cu ”Krasnopol-D” (sistem de ghidare inerțială și corecție GLONASS) - de până la 43 km.

Principalele avantaje

ACS „Malva” nu va înlocui, ci va completa (cantitativ și calitativ) potențialul de luptă al sistemelor de artilerie autopropulsate intrate anterior în dotarea Armatei ruse - „Akația”, „Gvozdika”, „Ghiațint”, „Pion”, „ Tulpan". Dinamica luptei moderne necesită o mai mare manevrabilitate și aceasta este ”Malva”. Ampatamentul, motorul puternic simplifică și accelerează transferul tehnicii militare, permit schimbarea mai rapidă a poziției de tragere. Manevrabilitatea sporită a tunurilor autopropulsate este asigurată și de reducerea masei din contul renunțării la blindarea completă. Exploatarea sistemelor de artilerie cu amplasarea deschisă a tunurilor a dovedit că mobilitatea și eficiența reduc semnificativ amenințarea pentru echipaj și agregate.
Tunurile autopropulsate cu roți sunt mai răspândite în țările cu un climat cald și o rețea rutieră dezvoltată, adică utilizarea unei astfel de tehnici este adecvată și oportună, de exemplu, în zona Mării Negre (în regiunile Nikolaev și Odesa, în anotimpul cald). Voi aminti că FAU folosesc în zona de operațiuni speciale tunuri autopropulsate cu roți ”Bogdan” și CAESAR franco-cehe de calibru NATO 155 mm (muniție - 18 trageri).
Consider că ”Malva” va fi solicitată în zona operațiunii speciale, va crește capacitățile artileriei rusești - la costuri optime (vehiculul de luptă pe șenile are un kilometraj de 5000 km până la reparația capitală, cel cu roți – de câteva ori mai mult).
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2023
Editoriale
„Subiect interzis”. Occidentul se teme de o nouă problemă cauzată de Ucraina
ACS „Malva” a fost dezvoltat de Institutul Central de Cercetare din Nijnii Novgorod „Burevestnik”. Tot acolo a apărut și proiectul versiunii cu roți a ACS ”Coaliția-SV”, pe baza șasiului KamAZ-6550. Iar în perspectivă se întrezăresc tunurile autopropulsate „Lotus”, „Magnolia”, „Flox”. Artileria este extrem de solicitată în operațiunile de luptă de mare intensitate. În zona operațiunii militare speciale, pe lângă puterea de foc, mobilitatea a devenit o prioritate. Utilizarea de către inamic a aparatelor de zbor fără pilot și a altor mijloace moderne (NATO) de recunoaștere le impune artileriștilor ruși o schimbare rapidă a pozițiilor - imediat după îndeplinirea misiunii. Complexul militar-industrial rusesc și „seria florală” de calibrul 152 mm sunt pregătite tehnologic pentru a crește operativitatea, precizia și puterea de foc.
În timpul operațiunilor comune ale trupelor, artileria câștigă superioritate de foc asupra inamicului, perturbă sistemele de control, recunoaștere și război electronic, distruge structurile de apărare și tancurile inamicului (vehicule blindate) care au pătruns în adâncurile apărării. Și noi ne convingem practic în fiecare zi că artileria rusească are o mare putere și precizie a focului, capacitate de manevră, de acțiuni neașteptate în orice situație. Gama largă de armamente de artilerie (tunuri, mortiere, sisteme de lansare multiplă de rachete și sisteme de rachete antitanc) și muniții utilizate fac posibilă soluționarea independentă pe câmpul de luptă a diverselor sarcini. Nu există niciodată prea multe dispozitive de artilerie autopropulsate.
Fluxul de știri
0