Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Subiect interzis”. Occidentul se teme de o nouă problemă cauzată de Ucraina

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2023
Abonare
Comerțul ilegal cu arme este o problemă veche a Kievului, iar după 2014 Ucraina s-a transformat în una dintre cele mai mari piețe negre din Europa, potrivit Global Organizated Crime Index.
De David Narmania
Volumul ajutorului militar pentru Kiev doboară recorduri.Însă și în Europa, și în SUA se tem că țara suprasaturată cu armamente va deveni o amenințare pentru ele.Despre ceea ce întreprind aliații – în materialul RIA Novosti.

Din primele zile ale conflictului

„De îndată ce vor tăcea tunurile, vor începe să curgă armamentele ilegale. Știm acest lucru pentru că așa s-a întâmplat după multe conflicte”, a avertizat șeful Interpol, Jurgen Stock, în primăvara anului trecut.
Judecând după materialele din presă, nu va trebui așteptat sfârșitul acțiunilor de luptă.
„Polonia, România și alte țări care se învecinează cu Ucraina au fost potopite de armamentele pe care le furnizăm Kievului pentru operațiuni de luptă, - a declarat jurnalistul american Seymour Hersh într-un interviu pentru RT. - Cu alte cuvinte, tot felul de comandanți — adesea nu generali, ci colonei și alții — au primit loturile și le-au vândut personal”.
CNNrelatează despre incidentele documentate în raportul inspectorului general al Pentagonului.De exemplu, în iunie 2022, serviciile speciale ucrainene au destructurat o schemă cu participarea mai multor comercianți care se ocupau de vânzarea bunurilor furate. Au fost reținuți de asemenea escroci care se dădeau drept voluntari și și-au însuşit veste antiglonț în valoare de 17 mii de dolari.
În afară de aceasta, au fost arestați luptătorii batalionului național care au sustras 60 de puști de asalt și aproape o mie de cartușe. Păstrau totul într-un depozit „se presupune, pentru vânzare pe piața neagră”, notează postul de televiziune.
În plus, CNN susține că „forțele controlate de un oficial rus nenominalizat” au încercat să fure arme de la FAU.

Dificultățile monitorizării

Este de remarcat faptul că raportul cuprinde perioada din februarie până în septembrie 2022, când nu au fost efectuate inspecții americane în Ucraina. De aceea au fost utilizate în temei datele puse la dispoziție de către Kiev.
Iar credibilitatea lor provoacă îndoieli.„Când o armă ajunge în ceața războiului, nu putem fi siguri unde se află. Este o gaură neagră uriașă”, citează CNN un reprezentant al serviciului de spionaj.
În același timp, potrivit publicației Military, americanii au transmis către FAU în primele opt luni ale conflictului mii de rachete Stinger și Javelin, obuziere, peste zece mii de lansatoare de grenade, explozibili S-4 și 59 de milioane de cartușe.Ca să nu mai vorbim de sisteme mai puternice și mai complexe - NASAMS, HIMARS, drone Phoenix Ghost.
„O monitorizare eficientă reclamă prezența la fața locului”, subliniază publicația.
Controalele au început abia în noiembrie.Dar transparența mecanismului de livrare și control provoacă totuși semne de întrebare. În primul rând – față de Pentagonul însuși.
„Nu există raportarea necesară pentru mii de unități de armamente și muniții”, este menționat în raportul din iunie al inspectorului general al Ministerului Apărării.
Nu au fost controlate în modul cuvenit 60 la sută din ceea ce a fost transmis Kievului. În unele cazuri, nu au existat în general documente de însoțire.Deja la fața locului, militarii americani deschideau lăzile și se uitau ce transmit.
Autorii raportului remarcă în mod special: nu există dovezi că americanii ar fi implicați în furturi sau expedierea la altă a dresă a celor destinate Ucrainei.

Nimănui niciun cuvânt

Dar iată în privința partenerilor de la Kiev cei de peste ocean au mari îndoieli.Congresul cere în permanență înăsprirea auditului.Acest subiect este pedalat de republicani – atât de oponenții radicali ai lui Biden, cât și de cei mai moderați.În particular, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, se pronunță pentru sprijinirea Ucrainei, dar împotriva unui carte blancheprivind livrarea armamentelor.
Europenii trebuie să fie și mai circumspecți.
„Dacă critici ajutorul militar, ești trecut imediat în tabăra prorusească”, citează publicația olandeză NRC Handelsblad afirmațiile activistei mișcării Stop Wapenhandel („Opriți comerțul cu arme”) Wendela de Vries. – Noi nu suntem întotdeauna împotriva livrărilor - uneori ele pot salva vieți, dar noi dorim ca aceste lucruri să fie discutat pe larg”.
Autoritățile Țărilor de Jos nu urmăresc în general soarta celor livrate. În mediile de informare locale a fost difuzată opinia unui cercetător american anonim: se înarmează traficanții de droguri.
Expertul avertizează: tehnica grea ar putea ajunge pe mâinile adversarilor SUA. Acest lucru se poate solda cu scurgeri de know-how al armamentelor.
Comerțul ilegal cu arme este o problemă veche a Kievului, încă din anii 1990. După 2014, așa cum menționează site-ului Global Organizated Crime Index, Ucraina s-a transformat în general în una dintre cele mai mari piețe negre din Europa.O parte din marfă a rămas în țară - în mâinile formațiunilor semiilegale.Deja atunci, numărul „armelor de foc” necontabilizate ajunsese la milioane.Acum însă problema s-a acutizat brusc – din cauza trecerii ei sub tăcere și a sistemului netransparent de control al livrărilor.
Fluxul de știri
0