Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania, omul bolnav al Europei

© AP Photo / Michael ProbstBrokeri la Bursa de Valori din Frankfurt, Germania
Brokeri la Bursa de Valori din Frankfurt, Germania   - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2023
Brokeri la Bursa de Valori din Frankfurt, Germania
Abonare
Germania, a cărei economie nu a înregistrat o creștere în ultimul trimestru după ce a ieșit din recesiune, riscă să-și consolideze statutul de „omul bolnav al Europei”, potrivit Bloomberg
BRUXELLES, 28 iul – Sputnik Expresia de ”om bolnav” al Europei, folosită de Bloomberg pentru Germania, se referă la o țară europeană care se confruntă cu dificultăți economice prelungite.
„Fie că economia crește sau se micșorează puțin, cred că aceasta este o problemă de ordinul doi. Cred că Germania concurează pentru titlul de „omul bolnav al Europei”, a spus Thomas Mayer, fondatorul Institutului de Cercetare Flossbach von Storch și fost expert șef în macroeconomie Deutsche Bank.
Germania avea deja acest statut după unificare în 1990. Apoi, acest proces a slăbit rata de creștere economică a Germaniei, pe care a realizat-o în perioada postbelică, și a stimulat șomajul. Apoi situația economică din țară a fost descrisă în acest fel în perioada în care creșterea anuală a economiei italiene a fost înaintea celei germane (acest lucru a fost observat în prima jumătate a anilor 2000).
The Euro logo is pictured in front of the former headquarter of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on July 20, 2015. - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2023
Internațional
Zona Euro rămâne sub presiunea inflației
De data aceasta, criza energetică prelungită a Germaniei, declanșată de războiul din Ucraina, dăunează producătorilor care se confruntă deja cu o lipsă de competențe din cauza presiunilor demografice. Deși Bundesbank și Fondul Monetar Internațional (FMI) au prezis contracția economiei germane cu 0,3% este mică, situația în care economia germană s-a contractat și cea italiană a crescut a fost ultima dată în 2003, subliniază agenția.
Joerg Kremer, economist-șef la Commerzbank, se așteaptă ca recesiunea țării să se reia în a doua jumătate a anului.
Bloomberg a scris în mai că Germania a fost puterea economică a Europei de zeci de ani, scoțând-o „dintr-o criză după alta”. Acum, însă, rezistența economiei germane a fost zdruncinată, amenințând întreaga regiune. Experții prevăd că Germania va rămâne în urma altor țări europene „mulți ani”, iar FMI consideră că anul acesta creșterea PIB-ului său va fi cea mai lentă dintre țările din G7.
Fluxul de știri
0