Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania a pierdut poziția de lider al economiei europene

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINOlaf Scholz și Emmanuel Macron
Olaf Scholz și Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Germania nu mai e cea mai puternică economie a Europei, Franţa a devenit numărul unu
BRUXELLES, 29 iul – Sputnik Germania nu mai este cea mai puternică economie a Europei, ci mai degrabă punctul slab al zonei euro.
Economia Franței a crescut semnificativ mai repede decât se estima, iar inflația s-a redus, oferind o surpriză plăcută, deoarece creșterea ratelor dobânzilor a stârnit temeri de recesiune în zona euro.
Impulsionat de o creștere a exporturilor, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,5% între aprilie și iunie, după ce a crescut cu 0,1% în primele trei luni ale anului, a anunțat vineri agenția de statistică Insee. Economiștii chestionați de Bloomberg au estimat o expansiune de 0,1%.
A U.S. Marine Amphibious Assault Vehicle (AAV) - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2023
România
SUA vinde României vehicule blindate amfibie
Între timp, prețurile de consum au crescut cu 5% față de acum un an în iulie.
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a descris o înrăutățire a imaginii pentru regiunea euro în următoarele luni, activitatea din sectorul privat pentru iulie indicând deja o contracție.
Germania – cea mai mare economie a continentului – a devenit cel mai mare punct slab. Economiștii estimează că producția a crescut în al doilea trimestru, deși Fondul Monetar Internațional consideră că a suferit singura contracție din Grupul celor șapte în acest an.
În Franța, ministrul de Finanțe Bruno Le Maire a descris performanța economiei drept „remarcabilă”, afirmând prognoza guvernului pentru o expansiune de 1% în 2023.
„Pentru prima dată, creșterea este determinată de exporturi și de investițiile în afaceri mult mai mult decât de cheltuielile de consum”, a spus el la radioul francez.

Vânzarea unei nave de croazieră a crescut PIB-ul Franței peste așteptări

Datele au arătat că vânzările în străinătate au fost stimulate de livrarea unei nave de croazieră. De asemenea, ei au dezvăluit o scădere a cheltuielilor de consum cu 0,4%, deoarece inflația, deși rămâne în urmă în cea mai mare parte a regiunii, este cu mult peste ținta de 2% a BCE.
Datele privind inflația din Franța sunt de așteptat să arate o mică încetinire în această lună, la 5,1%.
Fluxul de știri
0