Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria primeşte o investiţie masivă din China

© AP Photo / Thomas PeterDrapelele Ungariei și Chinei
Drapelele Ungariei și Chinei - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2023
Drapelele Ungariei și Chinei
Abonare
Compania chineză Sunwoda, unul dintre cei mai mari producători de acumulatoare din lume, va construi prima sa uzină în Europa în Ungaria
Bruxelles, 28 iul – Sputnik. Compania chineză Sunwoda, unul dintre cei mai mari producători de acumulatoare din lume, va construi prima sa uzină în Europa la Nyíregyháza, cu o investiţie în valoare de aproximativ 580 de miliarde de forinţi (1,53 miliarde de euro), creând mii de locuri de muncă noi – a anunţat joi, la Budapesta, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.
Ministrul a precizat că firma, unul dintre primii zece producători de acumulatoare din lume, va înfiinţa prima sa uzină europeană în Ungaria, răspunzând la cererea tot mai mare din partea industriei auto de pe continent.
Compania a anunţat o investiţie de 93 de miliarde de forinţi (245,6 de milioane de euro) în prima fază, dar pe termen lung valoarea proiectului, incluzând şi celelalte faze de construcţie, va ajunge la 580 de miliarde de forinţi şi va crea mii de locuri de muncă la Nyíregyháza – a precizat ministrul.
“Aceasta este cea mai mare investiţie anunţată până acum în acest an. Este a treia investiţie al anului care reprezintă o valoare de peste un miliard de euro, ceea ce ne dă certitudinea că ne putem respecta angajamentul potrivit căruia anul acesta nu doar vom depăşi recordul de investiţii de anul trecut, dar îl şi vom dubla”, a subliniat demnitarul ungar.
Péter Szijjártó a subliniat că protecţia mediului este o prioritate deosebită pentru Sunwoda, care va utiliza 90% din necesarul total de apă din ape uzate tratate şi va folosi apă potabilă doar pentru spălarea mâinilor, pentru băut şi în scopuri similare, firma va construi şi o staţie de tratare a apelor uzate.
De asemenea, compania va instala o fermă solară, astfel funcţionarea uzinei va fi asigurată în esenţă cu energie regenerabilă, ajutând Ungaria să rămână una dintre puţinele ţări care îşi poate creşte performanţa economică în timp ce îşi reduce emisiile. Mai mult, uzina va fi conectată la sistemul de monitorizare municipal pentru a garanta prevenirea poluării aerului, solului şi apei” – a declarat ministrul.
“Compania nu numai îşi asumă respectarea standardele din Ungaria, care sunt de altfel foarte stricte în raport cu standardele europene, dar va stabili condiţii şi mai stricte” – a subliniat el.
Ministrul a evidenţiat că, prin această nouă investiţie, cinci dintre primii zece producători de acumulatoare electrice din lume vor fi prezenţi în Ungaria, cu o cotă de piaţă globală de 49,4% în acest sector de activitate.
În opinia sa, acest proiect dovedeşte încă o dată succesul deschiderii către Est, întrucât din 2019 încoace cele mai multe investiţii sosesc în Ungaria din ţări asiatice, anul trecut din China – ceea ce cu siguranţă se va repeta, având în vedere cifrele anului în curs.
Ministrul a subliniat: construcţia pe scară largă a fabricilor de automobile electrice va fi fără îndoială cea care va determina unde va avea loc creştere economică şi unde nu, mai mult, acest aspect nu este doar o problemă economică, ci şi una de mediu, dat fiind că sectorul transporturilor contribuie în prezent cu 14% la cantitatea globală a emisiilor de materii nocive.
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2023
Internațional
Orban: Ungaria este cea mai sigură țară din Europa
Anul trecut s-au vândut la nivel mondial 10 milioane de maşini electrice, reprezentând 14% din vânzări, iar în primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o creştere de 25% şi este probabil ca sectorul să cunoască în viitor o creştere exponenţială – a adăugat el.
Sunwoda a declarat joi pentru agenţia ungară de presă MTI că Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB), compania de electromobilitate a grupului Sunwoda, va construi cea mai modernă uzină de acumulatoare de până acum a companiei la Nyíregyháza, în Parcul Industrial Sud. Construcţia va începe anul viitor, iar producţia este programată să înceapă la sfârşitul anului 2025. Uzina de la Nyíregyháza va furniza industriei automobile de pe continent surse de energie de tip litiu-ion.
Fluxul de știri
0