Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Băncile renunță la ”Unistream”: cum să transfere imigrantul banii din FR acasă?

© Sputnik / Andranik Ghazaryan / Accesați arhiva multimediaКарты "Мир" за рубежом
Карты Мир за рубежом - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2023
Abonare
În afară de transferurile prin sistemul rusesc ”Unistream”, există multe alte modalități de a trimite bani din Rusia în țările din vecinătatea imediată.
CHIȘINĂU, 28 iul - Sputnik, Mihail Vorobiov. O serie de bănci din Kazahstan, Uzbekistan, Armenia, Georgia, Kîrgîzstan și Tadjikistan au încetat să accepte și să efectueze transferuri bănești prin sistemul rusesc ”Unistream”, după ce acesta a intrat sub incidența sancțiunilor de blocare ale SUA. Sputnik a încercat să afle cum pot acum imigranții în Rusia să-și trimită banii acasă.

Este posibil acum transferul banilor prin ”Unistream”?

Potrivit agențiilor de presă rusești și serviciilor de presă ale organizațiilor de creditare, activitatea cu ”Unistream” a fost suspendată de către Freedom Finance și ”Kazpost” din Kazahstan, ”Halk-Bank ”Ipoteka-Bank” și ”Turon-Bank” ” din Uzbekistan,”Armeconombank”, ”Ardshinbank”, ”Converse Bank”, ”Evocabank” și ”Inecobank” din Armenia, TBC Bank, Bank of Georgia , Liberty Bank, ”Credo Bank”, ”Basisbank” și ”Rico Credit” din Georgian, precum și ”Companion”, DemirBank. Asia Alliance Bank și ”Aiyl Bank” dim Kîrgîzstan.
În același timp, în câteva alte bănci din aceste țări nu sunt permise trimiterea și eliberarea transferurilor în dolari și euro prin ”Unistream”, în timp ce rămâne posibilitatea transferurilor în ruble sau în monedă națională. O astfel de situație se înregistrează în instituțiile financiare din Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kazahstan, i-au comunicat reporterului Sputnik la linia fierbinte a serviciului.
Логотип SWIFT - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2023
Internațional
UE ia în considerare un compromis cu Rusia cu privire la Swift
În același timp, la băncile armene care continuă să coopereze cu serviciul, eliberarea transferurilor are loc în regim obișnuit, inclusiv în dolari și euro.
A fost suspendată complet activitatea cu „Unistream” doar în Georgia.
Situația este în continuă schimbare, de aceea clienții trebui să afle informația corectă și actualizată la linia fierbinte a acestui sistem de transfer de bani.
„Banca a dezvoltat o soluție de infrastructură care face posibilă continuarea interacțiunii cu partenerii în regim obișnuit, fără întreruperi. Această decizie va fi pusă în aplicare cât mai curând posibil”, precizează serviciul de presă al ”Unistream” într-un comunicat postat pe site-ul instituției financiare.
Este menționat că banca își îndeplinește obligațiile asumate anterior și intenționează să-și continue activitatea cu parteneri din întreaga lume.
„În scopul decontărilor reciproce neîntrerupte cu participarea organizațiilor străine, banca propune utilizarea monedelor naționale”, a declarat serviciul de presă, subliniind că conducerea instituției ia toate măsurile corespunzătoare pentru a atenua posibilele consecințe negative.

Alte sisteme de transferuri bănești

Există multe alte modalități de a trimite bani din Rusia în țările din vecinătatea imediată.
Pe lângă ”Unistream”, în Rusia activează alte două sisteme populare de transferuri bănești: ”Zolotaya Korona” și Contact. Cu ajutorul lor, mijloacele bănești pot fi expediate în Belarus, Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Tadjikistan, Uzbekistan, Kîrgîzstan și Kazahstan. În afară de aceasta, Contact permite efectuarea transferurilor în Abhazia și Osetia de Sud.
Prin intermediul acestor servicii, banii pot fi trimiși pe un cont sau în numerar între puncte speciale.
Taxa depinde de țară, valută, sumă și metoda de transfer a mijloacelor.

Băncile

De asemenea, banii în țările din vecinătate pot fi trimiși și prin intermediul serviciilor băncilor rusești.
De exemplu, cetățenii străini pot obține un card de debit al ”Sberbank” și pot transfera banii prin intermediul aplicației ”Sberbank Online”.
Indicând acolo numărul cardului Mir care aparține destinatarului sau sistemelor naționale de plată ale țărilor din vecinătatea imediată, pot fi transferate mijloacele bănești în Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Armenia, Abhazia și Osetia de Sud. Comisionul va constitui 1% din suma transferului, dar nu mai puțin de 30 de ruble.
Folosind numărul de telefon al destinatarului, banii pot fi trimiși pe cardul acestuia în Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Armenia, Belarus, Abhazia și Transnistria. La transferurile pe această cale, în Kîrgîzstan și Uzbekistan nu sunt percepute comisioane. Dar dacă sunt efectuate transferuri în alte țări, în calitate de comision va fi perceput 1% din suma transferului, dar nu mai puțin de 30 de ruble.
Steagul Africii de Sud - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2023
Internațional
Africa de Sud: BRICS este interesată de pace şi securitate
În cazul Kîrgîzstanului și Uzbekistanului există încă o modalitate de transferare a mijloacelor prin ”Sberbank Online”. Puteți indica numele complet și numărul de telefon al persoanei căreia îi este destinat transferul, iar după efectuarea operațiunii, aceasta va putea primi banii în numerar în oficiile sistemului ”Astrasend”. însă această metodă este ceva mai costisitoare: comisionul este de 1,5%, dar nu mai puțin de 30 de ruble.
Deținătorii de carduri ”Tinkoff” pot transfera bani în Abhazia, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Uzbekistan prin intermediul aplicației băncii la numărul de telefon. Până la 20 de mii de ruble pe lună sunt expediate fără comision, iar peste această sumă comisionul este de 1%.
Pe numărul de card sunt accesibile transferurile către Abhazia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Osetia de Sud. Și în acest caz, până la 20 de mii de ruble pe lună pot fi expediate fără comision, peste - deja 1,5%, dar nu mai puțin de 30 de ruble.
Deținătorii de carduri VTB au posibilitatea să transfere prin intermediul numărului de telefon bani pe carduri din Armenia, Tadjikistan, Kîrgîzstan și Uzbekistan. Comisionul - de la 0,5%, dar nu mai puțin de 30 de ruble. Folosind numărul cardului, pot fi trimise mijloace bănești în Abhazia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Osetia de Sud. Comision - 1%, dar nu mai puțin de 50 de ruble.
O funcție similară este oferită și de alte bănci rusești.

Poștă

La sucursalele ”Poștei Rusiei” poate fi efectuat un transfer poștal către Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan și Osetia de Sud.
Comisionul depinde de suma trimiterii, timpul mediu de transfer este de două zile.
Fluxul de știri
0