Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Africa de Sud: BRICS este interesată de pace şi securitate

© AFP 2024 / RODGER BOSCHSteagul Africii de Sud
Steagul Africii de Sud - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2023
Abonare
Blocul BRICS este un forum nou care este interesat de pace, securitate și dezvoltare, a declarat pentru RT ministrul de Externe al Africii de Sud, Naledi Pandor.
BUCUREŞTI, 27 iul – Sputnik. Țările care doresc să devină membre ale BRICS sunt atrase de idealurile progresiste ale blocului, a declarat ministrul sud-african de Externe Naledi Pandor pentru RT, într-un interviu exclusiv înainte de summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg.
Pandor a explicat că grupul compus din economii emergente, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, face eforturi să abordeze chestiuni cheie de dezvoltare, cum sunt pacea și securitatea în statele membre.
„Nu suntem împotriva nimănui; nu suntem pentru nimeni. Lucrăm pentru binele lumii. Nu încercăm să transformăm oceanele în arme, pădurea în arme, nu urmărim să transformăm în arme schimbările climatice”, a subliniat Pandor.
Fără a intra în detalii, diplomatul a declarat că trei noi țări s-au alăturat blocului, ceea ce ridică numărul total de membri la opt, descriind extinderea drept „fantastică”.
Anil Sooklal, ambasadorul general al Pretoriei, responsabil cu relațiile cu BRICS și țările asiatice, a declarat anterior că peste 40 de țări doresc să adere la bloc. Argentina, Iranul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite se numără printre aceste ţări, potrivit lui Sooklal.
Pe lângă discuţiile despre BRICS, Pandor și-a exprimat așteptările privind summitul Rusia-Africa, care a început joi la Sankt Petersburg.
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2023
Internațional
Toate cele 54 de state africane au fost invitate la summitul BRICS din Africa de Sud
Ea a declarat pentru RT că liderii africani participă la forum pentru a acorda prioritate relației lor cu Rusia și a lucra împreună pentru promovarea obiectivelor de dezvoltare ale continentului.
De asemenea, diplomatul consideră că întâlnirea va oferi o platformă pentru discuții ulterioare cu privire la misiunea de pace a Africii, care are ca scop soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.
În interviu, Pandor a mai vorbit despre relațiile dintre Rusia și Africa, poziția nealiniată a continentului, suveranitate, de ce continentul trebuie să fie responsabil pentru propriile sale resurse naturale și despre faptul că puterile occidentale trebuie să recunoască faptul că Africa este o parte puternică a lumii.
Fluxul de știri
0