Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Rusia va ajuta Africa să-şi protejeze suveranitatea

© Фотохост-агентство РИА Новости / Accesați arhiva multimediaПМЭФ-2023. Президент РФ В. Путин на пленарном заседании
ПМЭФ-2023. Президент РФ В. Путин на пленарном заседании - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Continentul african devine unul dintre pilonii unei noi lumi multipolare, iar Rusia va face tot ce îi va sta în putere pentru a o ajuta să prospere, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin.
BUCUREŞTI, 26 iul – Sputnik. Într-un discurs de bun venit către participanții la Forumul economic și umanitar Rusia-Africa din Sankt Petersburg, care va avea loc pe 27 și 28 iulie, Putin a declarat că Moscova pune mare preţ pe cooperarea cu națiunile africane.
„Rusia susține aspirația statelor africane de a obține stabilitatea și progresul social și economic. Este important faptul că cooperarea noastră cu Africa aatins un nou nivel în ultimii ani”, a spus preşedintele, adăugând că Moscova intenționează să extindăcomerțul și investițiile și să ajute la combaterea sărăciei, să instruiască personalul și să asigure securitatea alimentară, potrivit RT.
„Și, desigur, vom continua să ajutăm partenerii noștri africani în toate modurile pentru a-şi consolida suveranitatea națională și culturală [și] a participa mai activ la rezolvarea problemelor regionale și globale”, a subliniat Putin.
Președintele rus a adăugat că Africa se afirmă acum „tot mai încrezătoare ca unul dintre polii lumii multipolare emergente”, menționând că are certitudinea că forumul „va da un impuls suplimentar” cooperării pe termen lung între continent și Moscova.
Potrivit oficialilor ruși, la summit vor participa 49 de delegații africane, 17 guverne fiind reprezentate de șefi de stat. În acelaşi timp, marți, Oleg Ozerov, președintele Secretariatului Forumului Parteneriatului Rusia-Africa, a declarat că la şedinţă vor fi semnate un „pachet foarte solid de acorduri”, inclusiv cele privind contraterorismul, nonimplementarea de arme în Spațiu și securitatea internațională, precum și o declarație politică generală și un plan de acțiune comună pentru 2023-2026.
De asemenea, la summit se va dezbate crearea de rute pentru livrarea de cereale și îngrășăminte rusești în Africa, a menționat Ozerov, urmând să aibă loc discuții relevante, după ce Moscova s-a retras din acordul privind transportul de cereale mediat de ONU şi Turcia, menţionând eșecul Occidentului de a ridica sancţiunile care împiedică exporturile agricole rusești.
Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că țările occidentale, în special SUA și Franța, au făcut „presiuni fără precedent” asupra țărilor africane pentru a le împiedica să participe la summit.
Țările occidentale „de fapt stau în calea dreptului suveran al statelor africane de a-şi alege în mod independent partenerii atât privind extinderea cooperării în diverse domenii, cât și dezbaterea chestiunilor arzătoare”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Fluxul de știri
0