România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Măsură dură: reducerea aparatului bugetar cu 200.000 de posturi

© Photo : Guvernul RomânieiMarcel Ciolacu
Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Marcel Ciolacu vrea o reducere consistentă a aparatului de stat prin desființarea a 200.00 de mii de posturi bugetare neocupate
BUCUREȘTI, 24 iul – Sputnik Premierul Marcel Ciolacu vrea economii drastice pentru a reduce ținta de deficit bugetar: ar putea decide reducerea cu 200.000 a posturilor de bugtari, ceea ce va duce la o economie directă și indirectă a cheltuielilor statului de aproximativ 8-10 miliarde de lei pe an. Măsura va fi propusă astăzi în cadrul ședinței de coaliție, potrivit unor surse guvernamentale.
Economia la buget va fi realizată în mod direct și indirect:
Economia directă - parte din posturile vacante erau bugetate, iar eliminarea lor înseamnă că nu se mai consumă bugetul aferent.
Economia indirectă se va face prin eliminarea posturilor vacante. Se va produce o reorganizare masivă a instituțiilor pentru că multe din posturile vacante serveau ca instituția să aibă în organigrama birouri (5+1 sef), servicii (7+1sef), directii(15+1director) sau direcții generale (25+1 director general). În multe cazuri organigramele au fost construite doar cu șefi și cu posturi vacante sau mare parte din posturile din subordine vacante.
George Simion - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2023
Analize și opinii
AUR - un eșec politic de succes
De asemenea, scad cheltuielile realizate pentru persoane fictive. Pentru fiecare post neocupat erau prevăzute cheluieli cu bunuri și servicii, autoturisme și mobilier. Pentru fiecare post se cuantifică un necesar de bunuri și servicii aferent ( de la hartie, pix-uri, agrafe la servicii de curățenie sau utilități folosite-apă, lumină etc.) dar și de mobilier și birotică (angajatul are nevoie de birou, computer, dulap etc.)
Guvernul ia în calcul limitarea sporurilor la maxim 20% din salariu sau o regândire a sistemului de concedii medicale, respectiv a normei de hrană care acum se acordă și în concediu.
Fluxul de știri
0