Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

AUR - un eșec politic de succes

© Photo : AURGeorge Simion
George Simion - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2023
George Simion
Abonare
Lista candidaților AUR pentru alegerile europarlamentare subliniază eșecul acestui partid de a fi unitar ideologic și generator de resurse de resurse politice. Avem lista celor care vor candida, dar nu avem, în schimb, direcția în care aceștia vor merge.
BUCUREȘTI, 24 iul -Sputnik. Singurele nume proeminente (dacă excludem domnului Claudiu Târziu, fostul co-președinte al AUR ) de pe acea listă sunt ale unor oameni care nu au avut vreo legătură strânsă sau au fost membri AUR. De aceea ei nu pot fi asociați ușor cu partidul. Mai mult, impresia lăsată este aceea că AUR este incapabil să fie un partid matur, cu o școală politică a sa, capabil să își formeze propriile cadre și propria echipă politică.
Dar nici candidații înșiși nu pot fi ușor asociabili între ei. Un candidat emanat din fostul partid al lui Traian Băsescu, o doamnă emanată din buzunarul lui Dan Voiculescu, un fost secretar din guvernarea Orban, stau pe aceeași listă cu Gheorghe Piperea sau cu Cristian Terheș, lideri vocali din perioada pandemiei Covid.
Nici nu se înțelege de fapt cu ce mandat pleacă această oaste de strânsură înspre Parlamentul european. Va fi un mandat eurosceptic? Deș sunt eurosceptici pe listă, nu sunt suficienți ca să consolideze un mesaj. Va fi un mesaj americanosceptic? Doi din candidații prezenți pe listă (Cristian Terheș și Peter Costea sunt și cetățeni americani).
George Simion,  președintele AUR - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2023
Internațional
Bugetarii avertizează că AUR va exploda în sondaje
Ce pare destul de evident va fi discursul mai degrabă rusofob și conform cu standardele propagandei euro-atlantice. Cum susține și publicistul Ion Cristoiu, acest discurs, chiar dacă ”pigmentat” și cu atacuri la regimul de la Kiev, va fi unul menit să ajute pe americani.
De asemenea este de remarcat faptul că George Simion va menține controlul asupra candidaților de pe listă până în ultimul moment. Cum? Prin stabilirea, pe ultima sută de metri, a ordinii pe lista de candidaturi. Cum AUR, conform actualelor sondaje, are șanse să obțină între 15 și 20 de mandate de europarlamentar, tentația este, evident, una mare.
Fluxul de știri
0