Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia și Brazilia extind comerțul reciproc

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaTerminal naval într-un port din Rusia
Terminal naval într-un port din Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2023
Terminal naval într-un port din Rusia
Abonare
Cifra de afaceri între cele două state membre BRICS a atins un nivel record anul trecut, potrivit ministrului brazilian de Externe Mauro Vieira.
BUCUREŞTI, 23 iul – Sputnik. Brazilia așteaptă cu nerăbdare să-și extindă comerțul cu Rusia, a declarat ministrul brazilian de Externe, Mauro Vieira, într-un interviu acordat RIA Novosti.
Înaltul oficial a lăudat creșterea de anul trecut a cifrei de afaceri comerciale între cele două țări și a spus că există potențial să fie sporită şi mai mult.
„Este necesar să facem progrese în relațiile comerciale, care au un potențial mare de creștere. În 2022, am stabilit un nou record în ceea ce priveşte cifra de afaceri comercială, apropiindu-se de 10 miliarde de dolari, dar poate crește și mai mult”, a declarat Vieira, citat de RT.
Potrivit ministrului, guvernul brazilian face eforturi pentru diversificarea comerțului reciproc, care include în prezent, în mare măsură, îngrășăminte și produse agricole, produse cu valoare adăugată ridicată. De asemenea, el a menționat că există potențial de cooperare cu Rusia şi în proiecte în știință, tehnologie și inovație, precum și în educație și cultură.
Dolari - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2023
Economie
Dedolarizarea: Brazilia vrea să treacă la comerțul în monede naționale
Potrivit lui Vieira, Brazilia este interesată de posibilitatea utilizării monedelor locale în comerțul cu Rusia și cu alți parteneri globali pentru a reduce dependența de dolarul american și de euro. Guvernul brazilian poartă în prezent discuții cu privire la această chestiune cu partenerii săi din grupul de ţări BRICS, în special cu Rusia și China.
La începutul acestui an, Brasilia a semnat un acord privind comerțul în monede reciproce cu Beijingul, abandonând dolarul american ca intermediar.
Fluxul de știri
0