Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Dedolarizarea: Brazilia vrea să treacă la comerțul în monede naționale

© Sputnik / Mihai CarausDolari
Dolari - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2023
Abonare
Brazilia este interesată de utilizarea monedelor naționale în plățile reciproce în comerţul cu partenerii săi principali.
BUCUREŞTI, 18 iul – Sputnik, Doina Crainic. Brazilia este interesată de utilizarea monedelor naționale în plățile reciproce în comerţul cu partenerii săi principali și lucrează la stabilirea mecanismelor necesare, similare celor care sunt deja în vigoare cu Argentina, a declarat pentru Sputnik ministrul brazilian de Externe, Mauro Vieira.
„Brazilia este extrem de interesată de utilizarea monedelor naționale în comerțul cu partenerii noștri globali principali și discută această chestiune cu unii dintre aceştia. De exemplu, avem deja în vigoare un mecanism cu Argentina care oferă operatorilor de comerț exterior o astfel de oportunitate”, a spus Vieira răspunzând la o întrebare dacă Brazilia va analiza posibilitatea de a folosi sistemul de plată rusesc MIR sau de a face alți pași către dedollarizare.
Ministrul a menționat că înfiinţarea unui astfel de sistem este un proces îndelungat și complex, necesitând participarea băncilor centrale din toate țările implicate.
„Trebuie să mergem mai departe în această direcție și facem acest lucru, dar cu toată atenția pe care o necesită astfel de procese foarte complexe”, a spus înaltul diplomat.
La sfârșitul lunii mai, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că ar dori să fie introdusă o monedă comună pentru statele membre BRICS, astfel încât Brazilia să nu mai trebuiască să folosească dolari americani în comerțul exterior.
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2023
Internațional
Liderul rus şi cel brazilian s-ar putea întâlni la summit-ul BRICS din august
Fluxul de știri
0