Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderii BRICS vor discuta despre înfiinţarea unui mecanism de plată durabil

© Sputnik / Anton Denisov / Accesați arhiva multimediaBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2023
Abonare
Stabilirea unor mecanisme durabile de plată pentru comerțul reciproc este printre chestiunile cheie pe care grupul de ţări BRICS le va dezbate la summitul de luna viitoare.
CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Stabilirea unor mecanisme durabile de plată pentru comerțul reciproc este printre chestiunile cheie pe care grupul de ţări BRICS le va dezbate la summitul de luna viitoare, a declarat vineri pentru RT inisterul rus de Externe.
„Având în vedere situația internațională actuală, această chestiune va fi abordată în cadrul viitoarei reuniuni a liderilor blocului”, a menţionat ministerul, referindu-se la summitul de la Johannesburg, Africa de Sud, care va avea loc în perioada 22-24 august.
Potrivit Ministerului rus de Externe, utilizarea monedelor naționale în comerțul reciproc întâmpină dificultăţi din cauza unor factori precum convertibilitatea lor limitată și volatilitatea mai mare în comparație cu dolarul american. Ministerul a recunoscut, de asemenea, că potențiala creare a unei noi monede unice BRICS ar fi un proces „delicat”.
Ţările BRICS au făcut eforturi să îndepărteze dolarul american în comerțul reciproc, tendința de dedolarizare luând amploare în urma sancțiunilor care au deconectat efectiv Rusia de la mecanismele financiare occidentale. Numeroase țări în curs de dezvoltare – inclusiv ceilalţi membri ai BRICS, China, India, Brazilia și Africa de Sud – au început să se orienteze către folosirea de valute alternative în comerț.
Rusia a propus anul trecut ideea introducerii unei monede BRICS. Președintele Vladimir Putin a declarat, în iunie anul trecut, că statele membre lucrează la dezvoltarea unei noi monede de rezervă, bazată pe un coș de monede naționale utilizate de blocul format din cele cinci națiuni.
Bancnote, valute ale diferitor țări - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2023
Internațional
Bruxellesul amână furtul fondurilor rusești înghețate
Fluxul de știri
0